Een hartinfarct voor de spaarders

13 mei 2013 Peter Casteels
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels

Volgens de parafrasering van de krant is Koen Geens – we zitten nog maar één alinea verder - ‘niet te beroerd om toe te geven dat de financiële crisis in Europa te laks is aangepakt’. “We hebben veel tijd verloren. Er is te lang gewacht om in te grijpen”, zegt hij. “De financiële crisis is zoals een hartinfarct. Als je niet meteen begint om je leven grondig aan te passen, dan begin je na zes maanden weer te roken, te drinken en te weinig te slapen.” Daarmee zet de nieuwe minister van Financiën hoog in. Zeker voor een CD&V’er. Maar sinds Operatie Innesto is helderheid – vroeger heette dat populisme - het ordewoord in die partij.

Stoppen met sparen

Journalist Nico Tanghe nam nog een aanloopje langs de Nationale Bank, om daarna tot de logische, volgende vraag te komen: “Waar ligt volgens u de prioriteit (om de bankensector te hervormen)?” Zaterdagochtend. Krantje, espresso, enkel het geneuzel van Radio 1 op de achtergrond. Belgische politici zijn enkele jaren geleden hun interesse voor bankenhervormingen verloren, maar dat gaat Koen Geens ruimschoots goedmaken. “Wel”, begint hij ferm. “De Nationale Bank heeft duidelijk aangegeven dat het spaargeld dat bij de banken op een spaarboekje wordt gestort, fiscaal te veel wordt gesubsidieerd. We moeten daar op een of andere manier een oplossing voor vinden, want dat belet de Belgische banken om hun geld en spaardeposito’s gemakkelijk in langetermijnkredieten om te zetten. Want de klanten kunnen die spaarcenten op elk moment bij de bank weghalen.” Mij ontsnapte warempel een lach en een traan.

Welke pet zou Koen Geens tijdens het interview hebben opgehad? De man denkt – in het algemeen belang - dat verwende spaarders die hun geld niet willen riskeren op de beurs de schuldige zijn van de economische malaise. Net als een hartpatiënt stopt met roken en drinken, moet dat maar eens ophouden. Gelukkig stelde Nico Tanghe geen enkele ernstige bijvraag. Na dit ballonnetje mee te hebben helpen opblazen – het werd ondertussen door iedereen die dit weekend in de Wetstraat passeerde uit de lucht geschoten – gaat Tanghe ongestoord verder. “Zijn er nog andere financiële hervormingen waar de regering mee bezig is?” Het sein waarop Geens wist dat hij over de volkslening mocht beginnen.

Dé prioriteit van een minister van Financiën zou het herkapitaliseren van Europese banken moeten zijn. Het eigen vermogen moet omhoog

Europa, Europa, Europa

Dé prioriteit van een minister van Financiën zou nochtans het herkapitaliseren van Europese banken moeten zijn. Het eigen vermogen moet omhoog. The Economist heeft deze week een nogal makke bijlage over de sector, maar daarin legt het blad nogmaals het pijnpunt van Europa bloot. In tegenstelling tot de Verenigde Staten hebben Europese toezichthouders veel te lang gewacht met het opruimen van de rommel. Amerikaanse banken werden willens nillens geherkapitaliseerd terwijl Europa draalde en wegkeek. In The Financial Times mochten twee Nederlandse economen het vorige week ook weer opzeggen. Volgens hoofdeconoom van Citigroup Willem Buiter gaat het om 1.000 tot 3.000 miljard euro dat nodig is om de Europese bankensector weer tot leven te wekken. Zolang dat niet gebeurt, zullen zij geen geld uitlenen aan de reële economie.

Het zou verbazen mocht Koen Geens dat niet weten. Het interesseert hem enkel niet. Zaterdag smeekte Wouter Beke de Europese commissie om België geen boete te geven wegens onze tegenvallende begrotingscijfers van 2012. Het economische beleid verschuift met horten en stoten naar het Europese niveau, maar de regulering van de bankensector zit daar nu al helemaal. Vanaf volgend jaar is de toezichthouder Europees. Onze minister en andere politici hoeven zich daar geen zorgen meer over te maken en kunnen zich naar hartenlust verdiepen in treinongelukken en giframpen. Net als alle Belgen zelf. Wie weet hoe goed het Europese niveau functioneert, kan op zijn beide oren slapen. Of wakker liggen van de spaarvoordelen die Geens hem wil afpakken. Maar toch niet van een hartinfarct.

LEES OOK
Duchka Walraet / 08-09-2014

Sous les pavés, la plage.

Is het postmodernisme een onomkeerbare toestand? Een ontmaagding? Wat vaststaat: het postmodernisme woekert en slaat wonden. Duchka Walraet maakte gedurende zes weken een bestek…
duchka
Peter Casteels / 27-01-2014

Alle ballen op Verhofstadt

Sinds vorige week is bekend dat Guy Verhofstadt de liberale fractie zal aanvoeren in de Europese kiesstrijd en zichzelf zelfs zal voordoen als kandidaat-voorzitter van de…
Peter Casteels - Column - Uitgelicht
Peter Casteels / 20-01-2014

De politiek van Paul De Grauwe

Paul De Grauwe rekende ons voor dat de staatshervormingen Vlaanderen geen economische groei hebben bedacht. Sluitend was zijn studie niet te noemen, maar ze draait ondertussen al…
Peter Casteels - Column - Uitgelicht