Goednieuwskrant

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Slechts een week eerder had in Nederland een troonswisseling plaatsgevonden. Op deredactie.be kreeg het gebeuren een eigen lemma. Begrijpelijk. Het lemma bevat ruim dertig video’s en teksten. Ik ging er op zoek naar wat mijn interesse wegdraagt: wat zijn de grondwettelijke bevoegdheden van de Nederlandse koning en hoe worden deze ingevuld? Onvindbaar. In het enige historische artikel wordt verwezen naar bevoegdheden maar nergens duidelijk gemaakt wat ze nu juist zijn.

Rode Loper

“Niet alleen het nieuws waar je zelf van houdt, is immers nieuwswaardig, zoals niet alleen de boeken die je zelf op de plank hebt staan, lezenswaardig zijn,” zo lezen we de hoofdredacteurs.

Oh, dacht ik. Daar zit mijn fout. Bevoegdheden zijn niet nieuwswaardig. Te droge materie voor het pretpakket. Wel nieuwswaardig zijn de hermelijnen mantel van Willem-Alexander, het decolleté van Maxima en het Koningslied. Vroeger werd dat behandeld in showbizzmagazine De Rode Loper, maar dat was door de invulling van het zevenuurjournaal een volstrekt overbodige format geworden.

Er moet ook altijd een straatinterview bij. Ik zal u iets verklappen: eigenlijk interesseert de mening van de man in de straat ons niet. Over geen enkel onderwerp. Leuk voor lifestylemagazines, niet tijdens het journaal. Elk aspect van onze samenleving is voer voor doorgedreven wetenschappelijk onderzoek. Wij schijnen een hoogopgeleid volk te zijn, dan mogen we tijdens het journaal op zijn minst expertise verwachten bij elk thema in plaats van gemeenplaatsen die we bij de bakker om de hoek ook horen.

Dat op de openbare omroep over hoofddoeken wordt gedebatteerd door twee vrijzinnige blanke mannen is maatschappelijk negationisme

Multi-inzetbare mening-BV's

“Kwaliteit zit daarbij niet alleen in de keuze van het onderwerp - dat zich voor de deur kan afspelen of op een ander continent - maar ook in de methode, de ethiek en de ruimte om ideeën op een nieuwsvloer te laten botsen,” zo lezen we verder.

Klinkt mooi. Een verdiepend debat over een verbod op hoofddoeken aan het loket, daarvoor nodig je minstens een moslima uit die de hoofddoek draagt, voor de overheid werkt en/of een master in overheidsmanagement heeft behaald. Toch? Niet dus. Anciaux en Vermeersch. Dat op de openbare omroep over hoofddoeken wordt gedebatteerd door twee vrijzinnige blanke mannen is maatschappelijk negationisme.

De openbare omroep heeft namelijk geen enkel excuus om de diversiteit van onze samenleving niet te tonen. Geen hongerige aandeelhouders, geen kijkcijferdruk. De openbare omroep heeft de vrijheid, noch het recht om naar eigen goeddunken de samenleving te verengen tot een handvol multi-inzetbare mening-BV's met een lesje over elk zwaarder onderwerp en wat krokante tussendoortjes die toch vooral de kijker niet op de maag zullen liggen.

LEES OOK
Bert Verhoye / 08-03-2019

Koro 8 maart 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 14-01-2019

Koro 14 januari 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert verhoye koro
Bert Verhoye / 07-12-2018

Koro 7 december 2018 (bedankt, Tom)

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
bert-300x300-300x300