Eilandjesmentaliteit

22 maart 2013 Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Okee, het is mààr het reclameblokje dat onder de noemer Life & Style op de website van De Standaard is uitgestort en uiteraard blijft de enigszins in nieuws geïnteresseerde lezer daar ver van weg. Doen wij niet steeds het nodige om deprimerende reclameblokken zoveel mogelijk te mijden? Maar toch, foto’s van een zonnig strand? Met de huidige winterse lente? Hier met die vakantiesfeer!

Luie haidewiets

Spiaggia dei Conigli! Het mooiste strand ter wereld is het Konijnenstrand op Lampedusa. Het staat onverantwoord interessant in De Standaard, dus het moet waar zijn. Lampedusa. Het lijkt alsof wij die naam eerder gehoord hebben. Even googlen. Parel van de Pelagische Eilanden, Italiaans grondgebied en slechts een steenworp van de Afrikaanse kust. Het zand is er stralend wit en het water helder blauw. Een droomplek om te zeilen, te duiken of met je billen bloot te liggen op je luie haidewiets.

Geen pietsie pech want je hoeft er niets, … Zorgen zijn er overbodig. Elk jaar verdrinken duizend vluchtelingen met de Spiaggia dei Conigli als laatste horizon, omdat hun bootje het begeeft, omdat ze door een malafide kapitein overboord zijn gesmeten, omdat geluk nu eenmaal iets is wat op je geboortegrond ligt, of niet. Maar wat gaat dat een toerist aan? Of een krant die de toerist tipt?

Elk jaar verdrinken duizend vluchtelingen met de Spiaggia dei Conigli als laatste horizon

Lampedusa mag dan al twee decennia lang de ontmoetingsplaats met het noodlot zijn voor tienduizenden wanhopige bootvluchtelingen van het Afrikaanse continent, al het mogelijke wordt gedaan om toeristen niet met deze ellende in contact te brengen. Soms heeft een visser er wel eens eentje in de netten, een dode Afrikaan. Duiktoeristen hoeven niet te vrezen, de dood wordt tijdig uit het water gevist. Ook in het stadje geen asielzoekers op straat. Overlevende vluchtelingen worden opgesloten in het vluchtelingenkamp op Lampedusa, vanwaar ze naar het Italiaanse binnenland worden doorgesluisd om er uitgewezen te worden of te verdwijnen in de illegaliteit.

Clickvee

Wat een krant onverantwoord interessant maakt, is afstappen van de mentaliteit waarin men enerzijds sterke opinies en diepgaand nieuws brengt en anderzijds kritiekloos voer aanbrengt voor het clickvee, alsof de krant bestaat uit eilandjes die elkaars bestaan negeren. Misschien moet, we zeggen maar wat, een interne ombudsman zich eens buigen over de vraag of een krant die een strand met dood in de poriën onder de mooiste ter wereld durft scharen niet gewoon onverantwoord is in plaats van onverantwoord interessant.

Of misschien moeten ze bij De Standaard maar eens op die wonderschone Spiaggia dei Conigli gaan zoeken naar een steen die voldoende groot is om onder te kruipen. Met de billen bloot en het schaamrood op de luie haidewiets.

LEES OOK