Werkpaarden

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

In de genoemde producten zat paarden- of ezelsvlees, meer dan waarschijnlijk van afgedankte werkdieren die in het Oostblok massaal zijn geslacht. Verbaast me niets. Als jobstudent heb ik hele zomers lang in de fabriek paardenvlees in frituursnacks gedraaid. Of dat vermeld werd op het etiket weet ik niet, maar wie maalt daar om als je veertig viandellen voor een paar euro’s op de kop kan tikken? Niets triggert meer de ziekelijke neiging tot zelfbedrog van de consument dan een product aan dumpingprijzen.

Shoes, shoes, shoes!

Gepelde grijze garnalen uit het vriesvak zijn goedkoper dan ongepelde verse garnalen. Hoezo? Zijn ze onderweg naar Polen of Marokko, waar ze aan dumpingprijzen gepeld worden, hun gevoel voor eigenwaarde kwijtgespeeld? Hier in de winkel, op geen honderd kilometer van de Spaanse grens, kosten de avocado’s uit Kenia minder dan de helft van die uit Spanje. Vast overgebracht door langeafstandlopers op trainingsstage.

Niets triggert meer de ziekelijke neiging tot zelfbedrog van de consument dan een product aan dumpingprijzen

Hoe komt het eigenlijk dat de internationale webwinkels de verzendkosten zo graag voor eigen rekening nemen? Dat je boeken voor minder geld thuisgestuurd krijgt dan wanneer je ze zelf gaat halen? Is het normaal dat de shoes, shoes, shoes! bij Zalando een stuk minder kosten dan in de winkelwandelstraat? Oh ja, dat laatste hebben we deze week vernomen. Dat bleek niet echt helemaal in de haak. En die besteldiensten blijken hun personeel eveneens uit te buiten. Ochtenduren om te sorteren en in te laden: onbetaald. Pakjes die niet afgeleverd zijn - meneer of mevrouw kan tenslotte niet altijd thuis zijn- moet de chauffeur op een ander moment gaan afleveren. Onbetaald. Zelfs de redbull en de peppillen om de slopende dagen op de baan te overleven, dienen op eigen kosten aangeschaft.

Verelendung

Dit vertelde ik vorige week reeds, maar een extra tik schaadt nooit als je wil dat de nagel vast zit. De donkere zijde van het kapitalische arbeidsbestel, met schrijnende normvervaging en een toenemende verelendung van de onfortuinlijken, vormt de ruggengraat van het consumptiepatroon waarbij de materialist zweert. Daarom moeten we van het geloof af: omdat elk geloof er steeds in geslaagd is een hoop mensen in de vernieling te rijden. Ook het materialisme. Zeker het materialisme.

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE