Tewerkgesteld

Herman Loos
Herman Loos - Column - Uitgelicht
Herman Loos

Terwijl je als krant, als dit het enige is wat je met een bericht kan doen, er uiteraard beter je fikken van afhoudt. Tenminste, als je wil dat je medium door lezers enige sérieux wordt toegedicht. Hoewel. Het zinnetje past zo mooi bij de zompige bagger die onder de noemer grondstroom dagelijks over ons wordt uitgestort. En behaagzieke kranten praten de betalende partij in hun businessplan maar liever naar de mond, willen ze een volgende redactie-anorexia overleven.

Hoe moeten wij deze zin op grondstroomse wijze immers lezen? Duchâtelet stelt veel mensen te werk. Die mensen mogen hem daar rechtstreeks dankbaar voor zijn. Wij mogen dan weer onrechtstreeks dankbaar zijn, want zonder mensen als Duchâtelet houdt de economie op met draaien. Toch? Ik wil best geloven in de goede bedoelingen van onze grootschalige ondernemers, maar hun problemen zijn de mijne niet.

Ouistreham

De afgelopen week hebben in Europa verschillende mensen zichzelf uit pure wanhoop in brand gestoken. Voor de dienst Arbeidsbemiddeling, aan het kantoor van Sociale Zekerheid, bij het bankfiliaal dat het huis in beslag nam. Dat lees je nu eens nooit botweg in vier kranten tegelijk. Nochtans is dat waar ik van wakker lig.

De afgelopen week hebben in Europa verschillende mensen zichzelf uit pure wanhoop in brand gestoken.

In Le Quai de Ouistreham legt journaliste Florence Aubenas het systeem bloot van tijdelijke jobs, waanzinnige verplaatsingen, onderbetaalde arbeid en onbetaalde overuren waarmee geen mens een menswaardig bestaan opbouwt. Ouistreham staat symbool voor de laatste strohalm die mensen wanhopig grijpen, hoezeer ze ook beseffen dat het strootje zal breken en ze aan het kortste eind trekken wanneer de grondstroom hen definitief de dieperik in sleurt.

Günter Wallraff legde vorig jaar de schandalige werkomstandigheden bij pakjesdiensten bloot. Deze week lazen we hoe Amazon mensen gebruikt als uitzuigkrachten. Vorig jaar werd fastfoodketen Quick veroordeeld omdat het kuispersoneel als moderne slaven tewerkstelde. Bij Carestel werkten jarenlang poetsvrouwen vijftien uur per dag voor een aalmoes. In geen enkel van deze gevallen kwam het misbruik aan het licht omdat de tewerkgestelden klaagden. Zij hoopten enkel dat het strootje niet zou breken.

Kiespijn

Iets zegt mij dat het niet de klagende grootverdieners als Duchâtelet zijn die de economie recht houden, maar veeleer de moderne loonslaven die bereid zijn aan elke vorm van menselijke waardigheid te verzaken om toch maar een belediging op het woord inkomen te verwerven. Dat hij die drie miljoen euro aan Vlaamse subsidies die zijn bedrijven binnenrijven kan missen als kiespijn, zo stelde Duchâtelet. Nou, als hij ze nodig heeft om er voor te zorgen dat zijn tewerkgestelden niet in ontmenselijkte omstandigheden moeten werken, mag hij ze wat mij betreft behouden.

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE