Apache neemt studenten en aspirant-journalisten onder de vleugels

0

Deze week brengt Apache vier verhalen, opgetekend door studenten van de opleiding journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Ze spraken met mensen van de Dienst Gedragswetenschappen van de Federale Politie over leugendetectoren en ondervragingstechnieken voor kinderen. Er zijn interviews met studenten die zichzelf prostitueren om hun studies te betalen, … De komende maanden wil Apache de samenwerking met studenten en andere aspirant-journalisten verder uitbouwen.

Een moeder gans met haar jongen  (Foto: squacco/ Mai 2007/ Flickr-CC)

Moeder gans met haar jongen (Foto: squacco/ Mai 2007/ Flickr-CC)

Vorig jaar werkte Apache een eerste keer samen met studenten journalistiek die zin en ambitie hebben om zich verder te verdiepen in diepgravende journalistiek. Dat leverde toen het dossier ‘Schaliegas‘ op: een zoektocht naar zin, onzin en gevaren van de winning van schaliegas. Het nieuws dat Shell aast op de Belgische schaliegasvoorraden maakte hun werkstuk de voorbije week opnieuw brandend actueel.

Deze week brengen we opnieuw vier verhalen van studenten journalistiek. Ook het interview dat we vorige maand brachten met Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, past in de reeks ‘Studenten onder begeleiding van Apache’ en de komende weken en maanden volgen er nog artikels.

Omdat Apache gelooft in jong journalistiek talent en dat talent ook een forum wil bieden, hebben we beslist om het ingeslagen pad verder te bewandelen. We engageren ons ertoe om (voorstellen van) artikels, ingediend door studenten journalistiek of door aspirant-journalisten grondig te bekijken. De inhoud en de uitwerking moeten aansluiten bij Apache en ook de taal moet voldoende verzorgd zijn. Wie die eerste horde neemt, kan rekenen op een grondige eindredactie waarbij we zowel inhoudelijk als wat de opbouw en de gehanteerde taal betreft, feedback geven.

We doen dat met de beperkte middelen en tijd die Apache ter beschikking heeft. Mogelijk kunnen we dus niet op elk voorstel ingaan, maar we bekijken wat kan.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid