Koopzondag

11 januari 2013 Herman Loos
5256307301_d402722d5c_n
(Foto: Ben Sutherland)
5256307301_d402722d5c_n
(Foto: Ben Sutherland)

Ik heb niet de juiste instelling om me staande te houden in dit gewoel. Shoppen, tegenwoordig algemeen aanzien als een reguliere hobby, zoals joggen of klaverjassen, mag wat mij betreft in het register mentale aandoeningen, sectie dwangneurosen. Nooit verlangde ik harder naar mijn rustige stekje op het Zuid-Franse platteland dan die zondag, tijdens het kerstshoppen. In nauwelijks een uur werd ik vaker weggedrumd, straal genegeerd, afgesnauwd en voorgestoken dan in de rest van het voorbije jaar.

Heiligschennis

Volgens onderzoek aan de KULeuven zou een toename van het aantal koopzondagen goed zijn voor de economie. De consumptie stijgt en daarmee de tewerkstelling. De zondagen zijn de enige rustdagen die nog niet zijn ingepalmd door marketinglui. Kerstmis, Valentijn, moederdag? Koopzondagen. Ze hebben ons verteld dat het geen feestdagen zijn zonder cadeautjes, en we hebben het geloofd. Heiligschennis is in familiekring opperen dat het kerstfeest ook zonder cadeautjes kan. Okee, ik overdrijf. Ongezellig en asociaal, dat is het.

De onderzoeker lijkt het met mijn familie eens te zijn wat dat asociale betreft. Niet kopen is asociaal, want schadelijk voor de samenleving. Door niet of onvoldoende te consumeren, verarm ik mijn naaste. Mijn niet-consumptie bedreigt de welvaart, die van u en die van mij. Hoe ingewikkeld de economische theorie ook mag zijn, de basisstelling is doodeenvoudig: als de consumptie voldoende stijgt, is de economie gezond. Dat een samenleving die zich enkel staande kan houden door consumptie van het overbodige een zieke samenleving is, lijkt de econoom te ontgaan.

Niet kopen is asociaal, want schadelijk voor de samenleving. Door niet of onvoldoende te consumeren, verarm ik mijn naaste. Mijn niet-consumptie bedreigt de welvaart, die van u en die van mij.

(Ga nu niet beweren dat het niet overbodig is, een groot deel van uw bezittingen. Zelfs als de spullen die u amusement en ontspanning verschaffen tot de nutsvoorwerpen worden gerekend, kan een groot deel van de inboedel weg. Niet in het minst dat deel dat u ooit als cadeau is komen aanwaaien.)

Lifestyle

Het is nochtans de blinde vlek die ons het afgelopen jaar verscheidene malen in de spiegel is aangeduid, door professoren zoals Paul Verhaeghe: we hebben de samenleving gelijkgesteld met de economie en de economie met de samenleving. Consumptie is geluk. Een dagje shoppen is een dagje geluk kopen. Lees er de vakbladen op na: geluk is een lifestyle. Te koop, nu met speciale koopzondagkorting! Het is wachten op een kinderlied van de hand van Studio 100. Altijd heeft koopziekje price, midden in de week en zondag twice.

Na het kerstshoppen ben ik de onafhankelijke boekhandel ingedoken. Het is de enige plaats waar ik vriendelijk word begroet, iets wat in mijn Zuid-Franse leefwereld nochtans de gewoonste zaak is. Een verkoopster vraagt zelfs of ze me kan helpen. Dat kan. Ik koop dat waarvoor de meeste van mijn leeftijdsgenoten, jong gezin of niet, geen tijd hebben. En waarvan mijn nonkel zegt dat hij het gewoon gratis afhaalt, van het internet. De boeken staan nu op de plaats waar niet eens zo lang geleden een televisie stond. Geluk is te koop, ook het mijne.

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE