Hacken voor een andere, betere wereld

Bram Souffreau
Screenshot uit de webdocumentaire 'Geek Politics'
Screenshot uit de webdocumentaire 'Geek Politics'
Screenshot uit de webdocumentaire 'Geek Politics'
Screenshot uit de webdocumentaire 'Geek Politics'

Hactivisme; een samentrekking van 'activisme' en 'hackers'. De hackers aan het woord in de webdocumentaire van Dancing Dog Productions houden niet enkel van computers en webexperimenten, maar zetten zich ook voor de maatschappij in. Gepassioneerd bouwen ze aan een andere, betere wereld en roeren ze zich ook in debatten over de fundamenten van het web, zoals de greep van het bedrijfsleven of de overheid op het vrije web.

Piratenpartij

Hackers liggen ook aan de oorsprong van de Piratenpartij, een politieke formatie met een niet alledaags programma dat in een aantal landen, zoals Duitsland of Zweden, helemaal is doorgebroken. Enkele voorvechters van de Piratenpartij leggen in de documentaire uit hoe democratie verder verfijnd kan worden dankzij de inzet van nieuwe technologie en vormen van directe democratie. Andere programmapunten inzake vrijheden, auteursrechten of patenten worden in de docu geduid.

Ook hot topics zoals 'privacy' en 'net neutraliteit' komen in de documentaire aan bod. Hackers krijgen vragen voorgeschoteld zoals 'Wie controleert het internet?' en 'Hoe ziet het web in de toekomst eruit?'. De makers van de documentaire maakten ook een uitje naar het Chaos Communication Camp 2011.

Makers

De stuwende kracht achter de webdocumentaire is Quentin Noirfalisse van het Brusselse Dancing Dog Productions. De documentaire is in het Frans geschreven. Grote delen van de videointerviews zijn in het Engels. Apache en Français is een mede-uitgever.

De webdocumentaire 'Geek Politics, la démocratie par les câbles' opent zich in een nieuw venster.

LEES OOK
Jan Walraven / 30-03-2019

Slimme spionnen, onbewoonbare Aarde en de macht van AB InBev

De natte droom van de Stasi, de tentakels van AB InBev, welke toekomst na de klimaatopwarming en nog veel meer in de tweewekelijkse keuze van Apache.
marcus-kauffman-408760-unsplash
Jan Walraven / 22-12-2017

Facebook als politieke propagandamachine

Het sociale mediabedrijf stuurt een team de wereld rond om politieke partijen te helpen met het verspreiden van digitale propaganda. Tegen betaling.
UBON RATCHATHANI, THAILAND - Jan 03 : " View  Facebook homepage