Frédéric Cauderlier: 'Politiek is niet nauwkeurig georchestreerd'

Pierre Jassogne
Frédéric Cauderlier (Photo: auteur non connu, mai 2012)
Frédéric Cauderlier (Photo: auteur non connu, mai 2012)

"Ik had nooit gedacht dat ik ooit woordvoerder van een politieke partij zou worden", aldus Cauderlier. "Maar de laatste twee, drie jaar bij RTL stelde ik me vaak vragen over mijn job. Ik vond dat ik rondjes draaide en dat de perspectieven niet uitzonderlijk waren. Daarnaast was ik altijd gepassioneerd door journalistiek en communicatie bij politieke partijen. Bij RTL was ik politiek journalist, maar het programma 'Sans langue de bois' analyseerde vooral de communicatiestrategie van politieke partijen. Uiteindelijk werd ik woordvoerder voor MR. Dat past ook bij mijn parcours en mijn interesses."

"Hoe ik bij MR ben terechtgekomen, is eigenlijk toeval. Charles Michel was net voorzitter van MR geworden en nam met mij contact op. We hebben lange discussies gevoerd. Ik moet ook toegeven dat de overstap geen evidentie was. Voor de rest van mijn leven zal ik een politieke kleur dragen, terwijl ik zelfs geen partijkaart heb. Mijn job is de communicatie voor MR verzorgen. Ik ben geen politiek mandataris."

Voeling met politiek

Toch moet er voeling zijn, vindt Cauderlier. "Als je woordvoerder van een politieke partij bent, moet je elkaar toch goed begrijpen. Ik ben het echter niet altijd eens met alle beslissingen van MR. Toen ik als journalist werkte, werd me vaak de vraag gesteld om op een kabinet te werken. Dat zei me niets. Maar woordvoerder worden van een politieke partij motiveert me wel omdat het samenhangt met de uitdagingen waarvoor de partij staat en de persoon van Charles Michel."

Frédéric Cauderlier: 'Je bent altijd in de weer met crisiscommunicatie'

De uitdagingen speelden een belangrijke rol. "In 2007 was MR de grootste partij in Franstalig België. Daarna kwam de partij in moeilijkheden terecht. Charles Michel nam de fakkel over en stelde voor om met de partij van koers te wijzigen. Twee jaar geleden had MR geen goed imago; niet bij de publieke opinie en noch bij de media. Ik stond dus voor een zware taak. Ik weet trouwens niet of ik de redactie van RTL zou verlaten voor een partij die, zonder enige inspanning, mooie scores behaalt."

Politiek onbekend

Ook Cauderlier benadrukt dat Wetstraatjournalisten niet echt weten hoe politiek in elkaar zit. "De politieke wereld heeft zijn eigen codes. Als journalist kijk je vanop de zijlijn toe. Zelfs al ga je elke dag met politici om, dan nog vat je het politieke leven niet. Je moet er middenin zitten. Als journalist dacht ik dat alles milimeterwerk was. Dat alles georchestreerd was en tot in de puntjes verzorgd. Maar dat klopt niet. Er gebeuren heel wat dingen waar je als woordvoerder nooit aan gedacht had."

"Je bent altijd in de weer met crisiscommunicatie, want de journalisten bellen je zelden met een goed nieuwtje op. Meestal hangen ze aan de lijn als er polemieken zijn of als je onmiddellijk moet reageren. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat MR en FDF uit elkaar zouden gaan. Charles Michel ook niet. Gedurende weken voerden we crisiscommunicatie. De agenda werd zonder ophouden overhoop gehaald. Alles gaat zo snel dat een dag een eeuwigheid lijkt. Je improviseert volop."

Frédéric Cauderlier (Photo: auteur non connu, mai 2012)
Frédéric Cauderlier

MRTL

In Wallonië wordt RTL vaak een MR-bastion genoemd. Cauderlier vindt dat onterecht. "Het etiket dat de commerciële omroep draagt, heeft me altijd tegen de borst gestoten. Paul Magnette (PS) had het ooit over MRTL. Dat is leuk voor het media en politieke wereldje, want zij plagen graag de zender. Maar ik ben ervan overtuigd dat het grote publiek geen associatie maakt tussen RTL en MR. Er zijn ook RTL-journalisten die nu werken voor andere partijen, zoals Ecolo, PS of cdH, want in elke redactie is er een samenhang tussen politiek en journalisten."

"Je kan overigens ook hetzelfde verwijt sturen naar RTBF. Maar net als bij mijn oude werkgever ga ik de RTBF niet linken aan een welbepaalde partij en spreken over een publieke omroep in handen van de PS. Overigens, uit marktonderzoeken blijkt dat de socialistische kiezers vooral naar het RTL-nieuws kijken omdat het een populaire zender is dat een beetje op de angsten van de mensen speelt. Het televisienieuws van RTBF is intelectueler, schoolser. Dat is meer het MR-kiespubliek."

Botsing

Frédéric Cauderlier: 'De redacties zijn low cost-redacties geworden. Ik ben verrast door de verarming van de journalistiek'

"Volgens mij is een botsing tussen politiek en media mogelijk als een woordvoerder terugkeert naar de redactie en daar na een ontluizingsperiode van de ene dag op de andere opnieuw politiek journalist wordt alsof er geen probleem is." Toch vindt Cauderlier het goed dat journalisten woordvoerder worden. "Je kan die job enkel goed invullen als je oud-journalist bent. Dan ken je beter wat een journalist verwacht. Anderzijds begrijpt een journalist zelden de job van een woordvoerder; zeker als hij een reactie binnen vijftien seconden verwacht. Dat is niet altijd mogelijk. Niet omdat we er niets van weten, maar omdat het gaat om beschikbaarheid en omdat het vaak goed is om even te wachten voor het innemen van een standpunt."

"Wat ik wel vaststel, is dat journalist zijn niet zo eenvoudig is. De redacties zijn low cost-redacties geworden. Ik ben verrast door de verarming van de journalistiek waarbij journalisten om de eindjes aan elkaar te knopen ingaan op een kleine mediatieke coup en vrolijkheden waardoor ze de journalistiek helemaal doodknijpen. Dat gedrag is risicovol, want uiteindelijk kom je dan terecht in een zeer geïnstitutionaliseerde vorm van communicatie. Ook politici worden voorzichtiger, want ze weten dat journalisten vooral op zoek zijn naar meningsverschillen of leuke anecdotes. Vandaag is het gevaarlijk geworden om off the record te praten, een grapje te maken of de camera permanent te laten draaien. Dat maakt me toch bezorgd."

LEES OOK
Pierre Jassogne / 31-10-2012

Michel Henrion: 'Als woordvoerder heb ik al mijn naïviteit verloren'

Michel Henrion getuigt bij Pierre Jassogne over zijn jaren als woordvoerder voor PS-kopstuk Guy Spitaels. Henrion is intussen uitgegroeid tot een invloedrijk communicatie-expert…
Michel Henrion
Pierre Jassogne / 30-10-2012

Waarom wordt een journalist een politiek woordvoerder?

Steeds meer journalisten verlaten de media en gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging op een kabinet of bij een politieke partij. Maar ze steken de Rubicon niet definitief over…
Marc Lits
Pierre Jassogne / 30-10-2012

Alain Gerlache: 'Veel improvisatie en toeval in Wetstraat'

Alain Gerlache maakte de oversteek van de RTBF-nieuwsredactie naar het kabinet van de eerste minister in de Wetstraat 16. Hij werkte voor eerste minister Guy Verhofstadt. Toen hij…
Alain Gerlache (Foto: H. Hanse)