Publiceert Facebook oude privégesprekken op Timeline?

27 september 2012 Rob Heyman
facebook
facebook

Het gerucht doet de ronde dat privéberichten tussen 2007 en 2009 simpelweg op je Timeline verschijnen onder de hoofding ‘# aantal vrienden posten op je wall in …’. Klik je op je eigen Timeline op de jaren 2007, 2008 en 2009, dan verschijnen er effectief berichten die toen op je wall zijn geschreven. Deze berichten hebben soms nood aan verduidelijking, al is het maar omdat je nieuwe Facebook vrienden je niet als de bierkeizer van een studentenkring kennen.

Facebook doet niets verkeerd?

Gizmodo citeert een afgevaardigde van Facebook die de BBC te woord stond toen gebruikers deze bug begonnen aan te klagen:

A small number of users raised concerns after what they mistakenly believed to be private messages appeared on their Timeline. Our engineers investigated these reports and found that the messages were older wall posts that had always been visible on the users’ profile pages. Facebook is satisfied that there has been no breach of user privacy.

Volgens Facebook is er dus geen reden tot paniek. Ga je kijken naar je eigen tijdslijn om te zien wat mensen drie jaar geleden op jouw wall schreven, dan lijkt het alsof het om privéberichten gaat, maar dat zijn ze niet. Het geeft wel aan wat we vroeger aanvaardbaar vonden om openbaar te maken op Facebook en vandaag niet meer is

Geen probleem?

“… Facebook is satisfied that there has been no breach of user privacy.” Deze uitspraak kan wel terecht op de korrel worden genomen. De implementatie van Timeline heeft geen nieuwe informatie aan het daglicht gebracht, maar de manier waarop informatie wordt weergegeven is wel degelijk veranderd. Voor de komst van Timeline moest je nog scrollen van het heden tot het punt in het verleden waar je heen wilde. Wie naar een post van 2007 zocht, kon al snel 10 minuten scrollen. Nu doe je hetzelfde in een muisklik. De manier waarop informatie kan worden opgezocht heeft dus wel degelijk invloed op de privacy.

 

Dit artikel is het gevolg van een samenwerking tussen Apache en Emsoc.

LEES OOK
Tom Cochez / 28-05-2021

De ontspoorde buitenbaan van Vlaams Belang

Het systematisch aanzetten tot haat, en de schizofrene omgang van Vlaams Belang met haar meest extreme vleugel leiden onvermijdelijk tot excessen.
694
Guy Poppe / 27-05-2021

Afrika eist zijn plaats op in Antwerpen

De tentoonstelling 'Congoville' in het Middelheimmuseum geeft Afrikaanse kunstenaars de ruimte om te kritisch te reflecteren op de historische en hedendaagse relatie tussen ex…
009_DSC7731_KinAct+Collective_La+maison+du+chef_Ndaku+ya+mokonzi_2021_© The+Artists
Anton Jäger / 26-05-2021

Rebelse regio's (1)

Gaat het Verenigd Koninkrijk binnenkort ten onder aan zijn regionale verdeeldheid? Kan het Engelse Noorden iets leren van Wallonië, dat gelijktijdig industrialiseerde en wel een…
London_2012_olympics_industrial_revolution