Niet leuk? Mijmeringen over media, mensen en macht

0

In ‘Niet leuk?’ schrijft Ben Caudron een aantal mooi uitgebalanceerde bedenkingen over nieuwe media, mensen en macht neer. Echt vrolijk word je niet van z’n boek, maar de persoonlijke observaties van de socioloog en internetpionier zijn wel verhelderend, prikkelend en waarachtig neergepend.

Via een negental essays maakt de lezer kennis met de bekommernissen van een voormalig wetenschapper. Toch is ‘Niet leuk?’ allesbehalve in een ivoren toren geschreven. Het boek drijft vooral op persoonlijke ervaring. Voorzien van een grote dosis gezond verstand, worden de ins- en outs van onze hedendaagse media helder opgelijst.

Caudron begint zijn boek met een korte geschiedenis van de opkomst van het internet. Een blijde intrede waar hijzelf, zijn broer en ‘de drie Jannen’ een vooraanstaande rol in hebben gespeeld. Goed om lezen is de passage waarin Caudron als ondernemer en socioloog uit de doeken doet hoe ook zij geconfronteerd werden met de wetmatigheid van haaien en gieren maar ons tegelijk voor ogen houdt dat er niets mis is met fouten maken. Zolang je er maar van leert en, misschien wel het belangrijkste, gewoon voort doet. Caudron lijkt aan zijn eeuwige zoektocht in elk geval een scherpe geest overgehouden te hebben waarmee hij genadeloos de huidige werking van de traditionele media fileert om vervolgens de sociale media te belichten.

Drie metaforen volstaan daarvoor: de cultuur van vlooien die leidt tot een celebratie van stupiditeit, de creatie van zwarte gaten of hoe enkele groten als Apple en Google alle aandacht opzuigen en tevens onze waarden en normen gaan bepalen, en het kweken van koekoeksjongen: een analyse over hoe de oude media datgene groot maken dat hen weldra uit de markt dreigt te duwen.

Niet leuk is op de eerste plaats een oprecht boek. Geschreven met een scherpe pen, gedopt in het hart en voortgestuwd door een vrije geest. Het boek pretendeert niet de grote antwoorden te kennen. Het stelt wel de juiste vragen.

Niet Leuk? is verschenen bij Uitgeverij Pelckmans, 2012. 236 pagina’s.

Auteur: Jan Vangrinsven

De biografie van deze auteur is niet beschikbaar.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid