Congé payé

0

Het is weer zover. Maandenlang hebben we er collectief op gewacht. Weken hebben we afgeteld, dagen afgevinkt. Eindelijk is het vakantie! Voor de ene is ze al wat langer dan voor de andere. Voor de andere dan weer wat verder dan voor de ene. Maar bijna allemaal hebben we plannen gemaakt. Hetzij thuis, hetzij in het buitenland, hetzij ver, hetzij dichtbij. Voor ieder wat wils. Maar wat betekent vakantie voor onze landgenoten met niet-Belgische roots?

Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto Vox Efx)

Hoe beleven de minderheden in ons land vakantie? (Foto Vox Efx)

Hoe beleven zij de vakantie? Hoe leven zij er naar toe? Betekent vakantie voor hen hetzelfde als voor ons? Iedere week laat Apache iemand anders aan het woord. Benieuwd naar wat ons bindt of wat ons onderscheid, trok Apache de straat op.

Vakantie: een recht voor iedereen

Sinds de invoering van de jaarlijkse betaalde vakantie in de eerste helft van vorige eeuw, werd het voor iedereen mogelijk om er even ‘tussenuit’ te knijpen. Niet alleen de rijkere klasse, maar ook de arbeiders kregen het recht op een aantal dagen betaalde vakantie. Om even op adem te komen, de zinnen te verzetten, het ongezonde en harde leven uit de fabriek te ontvluchten.

Vakbonden hadden er lang voor gestreden en werknemers hadden er lang op gewacht. Door de jaren heen, raakte het concept stevig ingeburgerd. Niet alleen werd het aantal dagen stelselmatig verhoogd. Ook gingen mensen veel meer en gerichter plannen wat ze met die vrije tijd wilden doen. De ontwikkeling van het toerisme en de opkomst van het massatoerisme speelden handig op deze nieuwe nood in. Fietsen in de Provence, zonnen aan de Cote Azur, duiken in de Pacific, rondkuieren op de Ramblas, citytrippen in Berlijn, kamperen in Slovenië. Alles is mogelijk.

Op vakantie willen we graag dingen doen waar we anders geen of minder tijd voor hebben. Gezellig samen zijn. Tijd maken voor mekaar, voor de kinderen, uitgebreid eten. Tijd maken om een boek te lezen, uit te slapen. Dingen waar anders wordt op ingeboet. Maar wat het ook moge zijn, liefst van al doen we dit graag onder de warme zon die we hier jammer genoeg zo vaak moeten missen.

Vakantie: een culturele identiteit?

Apache vroeg zich af hoe buitenlanders die in Belgie wonen vakantie ervaren. Leven zij op dezelfde manier naar ‘de grote vakantie’ toe als ons? Maken zij reizen omwille van dezelfde redenen? Gaan zij het liefst terug naar hun eigen land of willen zij ook “de rest van de wereld ontdekken”? Is er met andere woorden een groot verschil in culturele beleving of delen we toch vooral dezelfde dromen en verlangens als het op onze vrije tijd aankomt?

Vanaf morgen brengt Apache iedere vrijdag een verhaal van een landgenoot over zijn of haar vakantieplannen. Over de dromen die hen bezighouden. Over wensen en verlangens. Benieuwd naar wat ons bindt of onderscheidt, bijt Mesud Oz uit Turkije morgen de spits af.

Auteur: Celine Joris

De biografie van deze auteur is niet beschikbaar.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid