Dossier Cryo-Save: waar gaat het over?

Tom Cochez , Clea Caulcutt
240697946_24b7a15c4d_n

Navelstrengbloedbank Cryo-Save verdient vandaag vele miljoenen door ouders de belofte voor te spiegelen dat het ingevroren navelstrengbloed van hun pasgeboren kind ooit levensreddend kan zijn. Volgens medische specialisten bestaat daarvoor echter geen evidentie. De praktijken van Cryo-Save werden meermaals door wetenschappers op de korrel genomen.

In Dossier Cryo-Save staan we onder meer stil bij de opmerkelijke constructie waarop de multinational is gebouwd. De wetenschappelijke activiteiten van Cryo-Save -het invriezen van om en bij de 200.000 stalen navelstrengbloed- vinden plaats in België, bij Cryo-Save Labs in Niel. Die Belgische vestiging dankt haar erkenning aan de samenwerking met een in Nederland erkende 'echte' bloedbank.

Apache ontdekte dat die Nederlandse erkende bloedbank 'Cryo-Save Group' is. Die laatste blijkt in de feiten helemaal geen bloedbank te zijn maar het logistiek centrum van de groep dat de erkenning als bloedbank in Nederland dankt aan het outsourcen van haar wetenschappelijke activiteiten aan ... Cryo-Save Labs in Niel. Anders gezegd: de twee pijlers waarop Cryo-Save is gebouwd, leunen op elkaar maar raken nergens grond. Dat levert een soort zwevende constructie op die de voorbije jaren vele miljoenen euro's winst opleverde.

Een nieuw KB maakt het Cryo-Save vanaf volgend jaar bovendien zo goed als onmogelijk om in België op de ingeslagen weg verder te gaan. Maar in afwachting lijken de Belgische en de Nederlandse autoriteiten de andere kant op te kijken.

In Dossier Cryo-Save zoemen we in op het wetenschappelijk omstreden verhaal achter de private bloedbank. Daarnaast staan we stil bij de lobbymachine. De tentakels daarvan spreiden zich uit van de wetenschappelijke, politieke en academische wereld tot in het hart van het Vaticaan. In het laatste deel kijken we naar de financiële constructie en staan we stil bij de bedrijfsleiders die de voorbije jaren miljoenen euro's verdienden aan hun beursgenoteerd geesteskind. We laten ook Cryo-Save zelf reageren op onze bevindingen.

Met de steun van: Journalismfund.eu
Fonds
LEES OOK
Tom Cochez / 23-08-2013

Navelstrengbloedstamcellen in een titel

We zijn er heel erg blij mee. Voor de publicatie van de vierdelige reeks over de private navelstrengbloedbank Cryo-Save op Apache en bij onze Franse collega's van Rue89 werden Tom…
(Foto Andrechinn)
Tom Cochez, Clea Caulcutt / 13-07-2012

Dossier Cryo-Save (4): De centen achter de navelstrengbloedbank

Een blik op de financiële structuur en de geschiedenis van Cryo-Save leert dat het beursgenoteerd bedrijf meer met geld dan met wetenschap te maken heeft. De founding fathers zijn…
Blooomberg Cryo-Save
Tom Cochez, Clea Caulcutt / 12-07-2012

Dossier Cryo-Save (3): Een lobbymachine tot in het Vaticaan

Een gebouw op het wetenschapspark en uitstekende relaties met de Universiteit Antwerpen. Een symbolisch applaus van Kris Peeters en Annemie Turtelboom bij de openingsplechtigheid…
Foto Catholic Church