Geen smeergeld bij de verkoop van de Financietoren?

0

Meer dan tien jaar na de verkoop van de Financietoren heeft de Brusselse raadkamer deze week beslist om drie zakenmannen, onder wie een adviseur van voormalig minister Rik Daems (Open VLD), naar de correctionele rechtbank te verwijzen wegens fiscale fraude en witwassen in het kader van de verkoop van het overheidsgebouw. Een onderzoek naar mogelijke corruptie werd nooit gevoerd.

De Financietoren was het eerste en het grootste gebouw dat de overheid heeft verkocht via de controversiële sale-and-lease-backoperaties. Is er gefoefeld bij de verkoop van de Financietoren? Waarschijnlijk wel, al zal de rechter zich daarover nog moeten uitspreken. Werd er ook smeergeld betaald aan politici? Dat zullen we helaas nooit weten. Hoewel er aanwijzingen waren in die richting, werd het corruptiespoor nooit onderzocht. De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm mocht enkel zoeken naar fiscale fraude. Dat was een pragmatische keuze van het parket, zo luidde de redenering. De feiten waren al oud toen het onderzoek op gang schoot en een uitbreiding van het onderzoek zou het risico op verjaring hebben vergroot. Als er ook naar smeergeld werd gezocht, zou het dossier verhuizen naar het parket-generaal omdat er dan parlementsleden en politici moesten worden verhoord. Zo werd de politieke angel uit het gerechtelijk onderzoek gehaald.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden