Klacht bij Raad voor de Journalistiek na busdrama in Sierre

16 april 2012 Tom Cochez
Foto-Jan-Heverlee
(Foto Jan Vandenbergh)
Foto-Jan-Heverlee
(Foto Jan Vandenbergh)

Op 13 maart botste een Belgische bus met schoolkinderen frontaal tegen een betonnen muur in een tunnel in de buurt van het Zwitserse Sierre. Daarbij vielen 28 doden en 24 gewonden. De berichtgeving over het busdrama zorgde in de dagen die daarop volgden voor een fel mediadebat. De focus van de discussie lag op de publicatie van foto's van de verongelukte kinderen op pagina één van onder meer Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, maar ook de excessieve berichtgeving en de gehanteerde journalistieke technieken zorgden voor discussie.

Algemeen

Intussen werd ook een formele klacht over de omstreden berichtgeving ingediend bij de Raad voor de Journalistiek. "We hebben recent een klacht ontvangen", bevestigt ombudsman Filip Voets. "De klacht is afkomstig van familie van een slachtoffer. De brief is nogal algemeen opgesteld. De komende dagen onderzoeken we of de klacht concreet gericht is tegen een of tegen meerdere media en gaan we na welke stappen we verder zetten."

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instelling voor zelfregulering van de media. Burgers die vragen of klachten hebben die verband houden met de journalistieke beroepsethiek kunnen er terecht. Als een poging tot minnelijke schikking geen succes heeft, volgt een onderzoek ten gronde en een uitspraak.

Richtlijn

Wat op Facebook verschijnt of op een persoonlijke website mag niet noodzakelijk ook automatisch overgenomen worden door de media

Zover is het in dit concrete geval nog lang niet. Doorgaans verlopen er enkele maanden tussen het moment waarop een klacht wordt ingediend en de afronding van de zaak. Intussen legt de Raad voor de Journalistiek wel de laatste hand aan een nieuwe richtlijn die het gebruik van informatie en beelden afkomstig van sociale netwerksites en persoonlijke websites regelt.

"De bedoeling is om de richtlijn meteen te integreren in de Code voor de Journalistiek", zegt Filip Voets. "De nieuwe richtlijn vertrekt vanuit de basisfilosofie dat iets wat op Facebook verschijnt of op een persoonlijke website niet noodzakelijk ook automatisch mag overgenomen worden door de media. Een aantal persoonlijke websites en sommige pagina's van sociale netwerksites koesteren duidelijk privacyverwachtingen. Op Facebook bijvoorbeeld wordt een onderscheid gemaakt tussen berichten bedoeld voor vrienden en pagina's die publiek zijn."

Maar de richtlijn heeft volgens de ombudsman van de Raad voor de Journalistiek niet enkel betrekking op sociale netwerksites. "Neem nu een schoolwebsite waarop foto's van de kinderen worden gepost, bedoeld om de ouders op de hoogte te houden. Als die school om een of andere reden plots in het nieuws komt, is het niet zo dat die informatie automatisch ook kan overgenomen worden door kranten, tijdschriften of andere media."

LEES OOK
Tom Cochez / 28-08-2020

Alle bommen en granaten: de verbale pirouettes van Bart De Wever

Eind 2012 beloofde Bart De Wever met zijn war on drugs “de drugshandel te ontwrichten”. Intussen wijst de Antwerpse burgemeester vooral op andermans falen. Reconstructie van een…
CORONA VIRUS NATIONAL CORONA DEBATE 2020
Tom Cochez / 17-12-2018

Waar extreemrechts gewoon rechts wordt

Waar eindigt rechts en waar begint extreemrechts? De berichtgeving over de 'Mars tegen Marrakesh' toont dat niet enkel N-VA met die vraag worstelt, ook media doen dat.
BRUSSELS VLAAMS BELANG MARCH AGAINST MARRAKECH PACT
Karl van den Broeck / 24-09-2018

Het is bijna ‘high noon’ in News City

Crisis VTM Nieuws gaat verder dan gelekte mail: Persgroep worstelt met digitalisering, redacties met verlies autonomie
Kris Hoflack vtm