Apache Deze Week: Over scholentekort, Viktor Bout en de eurocrisis

0

Waarom werd wapenhandelaar Viktor Bout niet al veel eerder veroordeeld? Kan het scholentekort in Antwerpen aangepakt worden door gebouwen te verhuren? Waarom strandt de discussie over bonussen en vergoedingen van topmanagers steevast in een verhit mediadebat? Moet Wouter Vandenhaute zijn Ronde van Vlaanderen opnieuw hertekenen? Koesteren we echt een romantische drang naar authenticiteit? Hoe zijn we in de eurocrisis gerold en hoe gaat de gemiddelde Spanjaard daar mee om?

Loonkloof

Niemand raakt over de loonkloof‘ (*) verzucht Peter Casteels naar aanleiding van de zoveelste discussie over bonussen en vergoedingen van topmanagers. De bonus van Bert De Graeve levert de zoveelste lawaaierige discussie in de media op, maar veel meer dan ons hart eens te luchten levert dat niet op.

Wouter Vandenhaute

Ken Lambeets schreef een open brief aan Wouter Vandenhaute. De baas van Woestijnvis en de Ronde van Vlaanderen zou er volgens hem goed aan doen de fel bediscussieerde parcourswijzigingen in zijn ronde te evalueren ‘Nu de eerste editie van de nieuwe Ronde er opzit, blijkt u mislukt in uw opzet. Hoogtijd voor evaluatie. En bijsturing, ook.’

Authenticiteit

De Nederlandse cultuurfilosoof Maarten Doorman heeft het in een uitgebreid interview met Rekto:Verso-redacteuren Tom Viaene en Peter Van Goethem over ‘onze romantische drang naar authenticiteit‘. Volgens Doorman vallen vele conflicten in onze politieke, culturele en morele levens enkel te begrijpen door de romantische herkomst ervan in te zien.

Schoolgebouwen

In het opiniestuk ‘Vandaag geen school / school te huur‘ (*) stelt Tom Cochez vast dat Vlaanderen zijn allerkleinste stadsbewoners loslaat. In Antwerpen dreigt opnieuw een tekort aan plaatsen voor kleuters. Voor vierhonderd instappers is er vandaag (nog) geen plaats. Wat volgt is een oproep aan Vlaanderen om de stad niet los te laten en volop in te zetten op onderwijs. Misschien kan dat nog het snelst door als Vlaamse overheid niet langer de aankoop van schoolgebouwen te subsidiëren, maar te kiezen voor verhuur. Want waarom zou een school perse een eigen gebouw nodig hebben?

Eurocrisis

In zijn 33 minuten durende videoreportage ‘Europa Rad‘ laat Robbe Vandegehuchte een twintigtal economen, filosofen, journalisten en politici uit binnen- en buitenland aan het woord. Hun visies worden samengebald tot een weinig hoopvolle kijk op de toekomst van de euro en de Europese Unie. Opmerkelijk is dat de analyse aan de linkse kant van het politieke spectrum in belangrijke mate gelijkloopt met de analyses die door rechts worden gemaakt.

Prins Friso

Peter Vandermeersch.In Nederland ontstond halverwege de maand februari opschudding over de manier waarop kwaliteitskrant NRC Handelsblad had bericht over de gezondheidstoestand van prins Friso. Na afloop vroeg de krant aan een extern onderzoeker om na te gaan of ze al dan niet in de fout was gegaan. In ‘Peter Vandermeersch en NRC Handelsblad trekken het boetekleed aan‘, zet Tom Cochez de belangrijkste bevindingen op een rijtje.

Gemiddelde Spanjaard

N. Jimenez zonder werk en zonder uitkering (Foto: Tom Lievens)In Spanje sprak Tom Lievens met modale Spanjaarden die de besparingen van de nieuwe regering Rajoy aan den lijve ondervinden. In ‘Overleven in Spanje‘ (*) schetst hij een beeld van de huidige economische situatie en hoe de Spanjaarden daar mee omgaan.

Viktor Bout

Viktor Bout (Foto Wikipedia)Damien Spleeters sluit de week af met de veroordeling in de Verenigde Staten van Viktor Bout (*). De Russische wapenhandelaar die zijn louche zaakjes jarenlang vanuit Oostende regelde, werd veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Damien Spleeters sprak met wapenexperte Kathi Austin over de indrukwekkende carrière van Bout en de dubbelzinnige rol die de Verenigde Staten daarin speelde.

(*) Artikel enkel toegankelijk voor abonnees

Auteur: Tom Cochez

Licentiaat criminologie. Werkte van 1997 tot 2008 voor De Morgen. Hij volgde er vooral gezondheidszorg, sociale zaken en milieu en verdiepte zich in de politieke partijen Vlaams Belang en Groen. In 2008 koos hij ervoor om opnieuw op freelance basis te werken onder meer ook voor Knack en Humo. Een jaar later stond hij mee aan de wieg van De Werktitel, het latere Apache.be. Vandaag werkt hij als redacteur.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid