Reportage Europa Rad: dissectie van de eurocrisis

4 april 2012 Robbe Vandegehuchte
Naamloos
Naamloos

De documentaire die u hieronder kan bekijken, is het eindwerk journalistiek aan de Artevelde Hogeschool van Robbe Vandegehuchte. Apache beslist de reportage te brengen omdat ze dieper en breder graaft dan heel wat 'professionele' reportages over het thema. En omdat ze duidelijk maakt dat journalistieke opleidingen, ondanks de soms forse kritiek erop, wel degelijk journalistiek talent afleveren.

Op zoek naar de oorsprong en de impact van de eurocrisis sprak Robbe Vandegehuchte onder meer met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, Brecht Arnaert (N-VA), Jan Marijnissen (Nederlandse SP), professor Hendrik Vos, professor Stefan Duchateau, Peter Mertens (PvdA), Christian Gieser (Fitch Ratings), Andrew Reed (Brits euroscepticus van de partij van Nigel Farage) en Guy Standing (University of Bath).

We citeren enkele quotes uit de interviews

Brecht Arnaert:

Wanneer mensen een kleine leugen zien, dan kunnen ze die identificeren omdat er nog voldoende waarheid is rond die leugen waarmee die leugen contrasteert. Als je erin slaagt om die leugen zodanig groot, breed, diep en epistemologisch te maken dat hij breder is dan je gezichtsveld, dan heb je geen referentie meer om te bepalen wat werkelijkheid, droom of nachtmerrie is.

Guy Standing:

Ging je naar de universiteit en haalde je een diploma, dan had je het idee dat je een ticket in handen had dat toegang gaf tot een degelijke levensstandaard. Vandaag verlaten studenten de universiteit in het besef dat ze een ticket voor de loterij hebben gekocht. Een ticket dat steeds minder waard wordt.

Jan Marijnissen:

Formuleer je het in termen van beschaving, dan is de situatie waarin we vandaag leven volslagen krankzinnig. Als er ooit iemand van Mars naar West-Europa zou komen kijken,dan zou die zegen dat we het goed voor elkaar hebben: eten, huisvesting, zorg, onderwijs, ... Maar hoe zit dat met die financiën? Dat is toch werkelijk onbegrijpelijk.

Stefaan Duchateau:

Hoe komt het dat gemeenschappelijke goederen, van het moment waarop ze gemeenschappelijk worden, zo slecht worden beheerd?

Andrew Reed (Nigel Farage)

Frankrijk en Duitsland proberen wanhopig het boeltje bij elkaar te houden door geld over te dragen van het ene instituut naar een ander. In een poging de indruk te weken dat er liquiditeit is. Maar eigenlijk is men blut. Als je het geld snel genoeg rond laat gaan, lijkt het alsof men de schuld kan afbetalen.

LEES OOK