Apache Deze Week: over karaktermoorden, mediabaronnen en anti-jihad

30 maart 2012 Redactie Apache
bartdw

Einde van het kapitalisme

Cameron

In 'De wederopstanding van het terugverdieneffect' (*) stelt Peter Casteels vast dat het kapitalisme alles behalve dood en begraven is. Er zijn de analyses en opinies die sinds de bankencrisis her en der het einde van het kapitalisme aankondigen, maar er zijn ook de feiten en die vertellen een ander verhaal. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld  grijpt de regering-Cameron terug naar de oude recepten, zoals de fameuze 'terugverdieneffecten door belastingverlaging', waarmee liberalen zich voor de crisis populair maakten.

Vlaamse Berlusconi

Christian Van Thillo
Christian Van Thillo (Tekening: Koen Huybreghts)

Deze week startte Apache ook met het dossier Mediabaronnen. In een inleidend stuk 'De Vlaamse Berlusconi bestaat niet' schetst Georges Timmerman de contouren van het Vlaamse medialandschap en de opmerkelijke voorgeschiedenis van de zoektocht naar mediaconcentratie in Vlaanderen. Wie verdient er geld aan de Vlaamse media? Wie zijn de aandeelhouders en wie trekt er echt aan de touwtjes. De komende weken houdt Apache 13 mediagroepen die in Vlaanderen actief zijn tegen het licht.  In 'Alfacam, een gegeerde overnameprooi' schetst Georges Timmerman hoe Gabriël Fehervari , de baas van Alfacam Group met Exqi Plus vruchteloos een eigen TV-zender wilde uitbouwen, hoe de bestaande mediabedrijven dat geen fijn idee vonden en er alles aan deden om een mogelijke concurrent van de markt te weren.

Lievelingsmythen

bartdw

Volgens Bart De Wever deconstrueert de historische wetenschap iets te enthousiast geschiedenissen. Een jammere zaak, vindt de N-VA-voorzitter, omdat verhalen een positieve rol kunnen spelen bij gemeenschapsvorming. Peter Casteels nodigt in 'De lievelingsmythen van Bart De Wever' de politicus uit om een kat dan ook gelijk een kat te noemen en te vertellen over welke verhalen hij het heeft.

Anti-jihad

wilders

Het zag er deze week even benard uit voor het Nederlandse kabinet-Rutte. Zou Geert Wilders de stekker uit het 'besparingskabinet' trekken? In 'Geert Wilders in nauwe schoentjes' (*) zoemt Tom Cochez in op datgene wat Geert Wilders echt nerveus maakt: de mogelijke onthulling van zijn vele buitenlandse geldschieters. Apache laat alvast zien hoe geld van steenrijke, vaak oerconservatieve en uitgesproken pro-Israëlische Amerikanen via een anti-jihadistisch netwerk waarin ook Paul Belien een rol speelt, in de partijkas van de éénmanspartij Wilders terechtkomt.

Karaktermoord

Alles over Diamantgate (Tekening Koen Huybreghts)
Yves Liégeois

De Hoge Raad voor Justitie liet donderdag van zich spreken door een advies te formuleren over de diamantoorlog in het Antwerps Justitiepaleis. Het dertig pagina's tellende rapport leest volgens Georges Timmerman als een 'Requiem voor fraudejager Peter Van Calster' (*).

De voorbije weken stond Apache in het dossier Diamantgate (*) uitgebreid stil bij de rechtszaken die letterlijk om miljarden euro's draaien en waarbij, in de eerste plaats dankzij fraudejager Peter Van Calster, honderden Antwerpse diamantairs in het vizier zijn. Wat de Hoge Raad voor Justitie met haar rapport doet, heeft alles van een karaktermoord.

Verfondsing

51_Van-Baelen-met-minister-van-Cultuur-Joke-Schauvliege380

In 'Dubbele koudwatervrees voor verfondsing' sluit Carlo Van Baelen de week af. De man die van 2000 tot 2011 directeur was van het Vlaams Fonds voor de Letteren en als geen ander praktijkervaring heft legt uit waarom zowel de politieke als de culturele wereld koudwatervrees heeft voor een verfondsing van de sector. Hij doet dat in antwoord op het stuk 'Het balonnetje van Schauvliege, lang niet gek', van Rekto:Verso redacteur Wouter Hillaert.

(*) Artikel enkel toegankelijk voor abonnees

LEES OOK