Hackers van Anonymous strijden voor vrij en eerlijk internet

0

Na Operation MegaUpload, waarbij de Amerikaanse overheid ’s werelds grootste aanbieder van illegale content offline haalde, namen de hackers van Anonymous meteen wraak. Zo haalden ze de sites van platenmaatschappij Universal, het Witte Huis en de CIA offline. Apache kreeg de kans om iemand van het collectief aan de praat te krijgen. Voorwaarde: strikte anonimiteit. “Wij praten normaal nooit over wat we doen. Want wàt we doen, is en blijft illegaal.”

Het FBI, het Pentagon, PlayStation en ArcelorMittal: het zijn maar enkele van de vele sites die neergehaald werden door Anonymous. De duizenden hackers worden wereldwijd opgespoord, vandaar dat anonimiteit voor de hackers heilig is. Voor één keer wil hacker fOrm, zoals we hem op zijn vraag zullen noemen, voor Apache zijn verhaal doen: “In mijn omgeving weten hooguit vier mensen wat ik precies doe. Voor de rest praten hackers met niemand over hun activiteiten. Eén foutje en je gaat voor minstens twintig jaar de cel in.”
Vrij internet
Ook de hackers onderling hebben geen idee met wie ze samenwerken. “Een schuilnaam, dat is alles wat we van elkaar weten. Als we videochatten zetten we het Guy Fawkesmasker op.” Fawkes is een Engelse militair die in 1605 het Engelse parlement, inclusief koning James I, probeerde op te blazen. Hij werd gearresteerd en doodgemarteld. Ondanks zijn mislukking is hij steeds meer het symbool van bewegingen die zich afzetten tegen het huidige politieke en economische stelsel.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden