Reynders niet verrast door verspreiding FN-wapens in Libië

Bram Souffreau
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Senaat (Foto Senaat)
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Senaat (Foto Senaat)
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Senaat (Foto Senaat)
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in de Senaat (Foto Senaat)

In de Senaat werd Reynders aan de tand gevoeld door Nele Lijnen (Open VLD). Zij volgt het dossier op de voet en was nieuwsgierig naar de reactie van Reynders op de onthulling dat ook getrouwen van de fundamentalistische islamist Abdelhakim Belhaj moderne FN-wapens in hun bezit hebben.

"Het valt niet uit te sluiten", reageert Reynders en verwijst daarbij naar de chaos veroorzaakt door de oorlog en de val van het Khadaffi-regime. Wat de invoer van FN-wapens door Qatar voor de rebellen betreft was Reynders evenmin onder de indruk. "Het is altijd mogelijk", legt hij uit. "Maar dat is niet gebeurd met toestemming of goedkeuring van België. Maar het is een mogelijkheid in 'zo'n verhaal'." Of de her-export van Belgische wapens door Qatar ook legaal is, daar wilde de minister niet op vooruitlopen. Hij belooft extra uitleg te vragen aan zijn medewerkers.

Nieuwe verkoopscontracten

De minister is ervan overtuigd dat in Herstal kwaliteitsvolle wapens worden gemaakt, maar voor terroristen zijn die wapens niet handig

Reynders vraagt ook om het belang van de moderne FN-wapens voor terroristische groepen niet te overschatten. De minister is ervan overtuigd dat in Herstal kwaliteitsvolle wapens worden gemaakt, maar voor terroristen zijn die wapens niet handig. "Deze wapens worden in de eerste plaats ontworpen voor gebruik door militairen in het kader van een militaire logitistieke situatie. De hoge vuursnelheid van een Minimi vertegenwoordigt een relatief belang voor terroristen die vaak niet de logistieke middelen hebben om zich met veel munitie te verplaatsen", geeft Reynders als voorbeeld.

Over de P90 maakt hij zich evenmin zorgen. In criminele milieus zijn andere, lichtere oorlogswapens, zoals een kalachnikov, veel populairder. Zij zijn dus meer verspreid en vormen ook een groot gevaar voor de politie.

Een aantal weken geleden ging Reynders in Libië zelf polshoogte nemen. Aan de Senaat gaf hij mee dat tijdens zijn reis niemand klachten had over de overvloed van FN-wapens. Integendeel, de Waalse wapens maken blijkbaar indruk en de Libische overheid zou graag nieuwe FN-wapens invoeren om er de politie mee uit te rusten. "Ik denk dat het een terechte vraag is en dat het mogelijk moet zijn voor België om over zo'n nieuwe levering te beslissen", zegt Reynders. De minister merkt daarbij op dat het nu gaat om een meer democratisch land en dat België ook wapens levert aan gelijkaardige regimes in de rest van het Midden-Oosten.

België steunt ontwapening

Reynders ging ook dieper in op de opsporing van wapens van Belgische origine. Praktisch is het niet haalbaar, legt hij uit. "Het Waals gewest (aandeelhouder van FN Herstal, nvdr) dient er niet toe een dergelijk project op te starten", zegt Reynders. Hij verwijst naar de internationale gemeenschap die vandaag al inspanningen doet om de wapens in Libië te inventariseren. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de meest zware wapens, zoals de Manpads. België steunt dit financieel met een bijdrage van 225.000 euro. In totaal loopt de kostprijs van dit ontwapeningsprogramma tot 28 miljoen euro op.

Maar de minister gaf ook aan dat Libië in de zomer van 2013 de ontwapening zal uitbreiden naar het hele wapenarsenaal en dus ook naar de lichte oorlogswapens à la FN FAL. De financiering van dit ontwapeningsprogramma zal echter gebeuren door Libië zelf. Reynders was heel duidelijk dat België hieraan niet financieel zal bijdragen. "De internationale gemeenschap zal zich beperken tot het aanbieden van technische hulp.

LEES OOK
Damien Spleeters / 19-10-2012

Belgische FN-oorlogswapens in handen van Palestijnse terroristen

Foto's uit de Palestijnse gebieden tonen aan dat Jihad-strijders in de Gaza-strook het oorlogswapen F2000 in hun bezit hebben. Het paradepaardje van FN Herstal werd echter nooit…
De P2000-wapens in handen van de al-Quds brigade in Gaza. (Foto via Damien Spleeters)
Damien Spleeters / 21-03-2012

De Libye en Syrie : une questions existentielle pour le secteur wallon de l'armement

Alors que le Qatar et l'Arabie Saoudite ont indiqué vouloir fournir des armes aux rebelles syriens pour les soutenir dans leur lutte contre Bashar al-Assad, la Région Wallonne…
Een detail van de FN P90. Beshir Mahmoud vond het wapen in Ajdabyia in maart 2011. Het exemplaar was voor de 32ste Brigade bestemd. De inscriptie werd door FN Herstal in het wapen gegraveerd. (Foto Damien Spleeters)
Damien Spleeters / 21-03-2012

Wapens voor Libië: existentiële vragen voor de Waalse wapenhandel

Kort nadat Qatar en Saoedi-Arabië aankondigden dat ze de Syrische rebellen willen voorzien van wapens in hun strijd tegen het regime van Bashar al-Assad, liet het Waals Gewest…
Een detail van de FN P90. Beshir Mahmoud vond het wapen in Ajdabyia in maart 2011. Het exemplaar was voor de 32ste Brigade bestemd. De inscriptie werd door FN Herstal in het wapen gegraveerd. (Foto Damien Spleeters)