Experiment crowdsourcing: analyseer mee de #30j berichten

Redactie Apache
staak
staak

Woensdag startte de socialistische vakbond ABVV een campagne om ‘de stemmingmakerij tegen de staking’ te keren. De vakbond schakelde daarvoor sociale media zoals Facebook en Twitter in. De uitzending van Terzake woensdagavond - ‘De socialistische vakbond mikt op sociale media en schiet in eigen voeten’ - maakte duidelijk dat de campagne zich eerder tegen de vakbondsactie keerde.

Maar is dat ook echt zo? In onderstaand txt-document zitten de berichten met hashtag #30j die de voorbije dagen werden verstuurd. Het zijn ruwe data die opgekuist moeten worden en vervolgens geanalyseerd. Dat kan antwoorden opleveren op vragen zoals: hoeveel mensen hebben getweet? Hoeveel tweets waren er? Waren het vooral negatieve of eerder positieve tweets? Werden de reacties georchestreerd? Zijn er verbanden met publicaties elders op het internet of met andere tweets? Waarover ging het eigenlijk?

Wie zich geroepen voelt kan het bestand downloaden. Reacties kunnen onder dit stuk (kan gratis  maar wel mits registratie) en nieuw gecreëerde bestanden op basis van de ruwe informatie kunnen per mail naar redactie@apache.be worden gestuurd.

Klik op 30j_tweets voor het txt-document met de ruwe informatie.

LEES OOK
Charlotte Deprez / 08-03-2021

Online haat tegen vrouwelijke politici is wijdverspreid

Online haatberichten naar vrouwelijke politici zijn wijdverspreid. Verschillende van hen delen hun ervaringen.
belgaimage-162861047-full-1
Tom Cochez / 12-01-2021

Socialemediaban Trump doet alarmbellen afgaan bij Vlaams Belang

De beslissing van Facebook en Twitter om het account van uittredend Amerikaans president Donald Trump te schorsen, doet alle alarmbellen afgaan bij extreemrechts.
Ontwerp zonder titel-7
Alex Newhouse / 07-12-2020

Parler: nieuwe vrijplaats voor racisme en samenzweringstheorieën

Het Amerikaanse platform Parler trekt miljoenen Trumpaanhangers en brengt zo reguliere conservatieven, antisemieten en blanke nationalisten onder één dak.
50601500653_d0f7311577_c