‘De partij van Poetin is de politieke tak van onze criminele elite’

Dirk Janssen
(Illustratie Koen Huybreghts)
(Illustratie Koen Huybreghts)
(Illustratie Koen Huybreghts)
(Illustratie Koen Huybreghts)

Wie bent u en wat doet u in het dagelijkse leven?

Vadim Korovin: "Mijn naam is Vadim Korovin. Ik heb me heel lang beziggehouden met zaken. Politiek interesseerde me eigenlijk niet, dat was voor mij allemaal van hetzelfde laken een pak.

"Twee jaar geleden kwam voor mij een beslissend moment. Ik begreep toen hoe slecht de situatie was. Het land stond op het punt in te storten. Ik vond het nodig in actie te komen. Ik zette geleidelijk mijn bedrijf stop, en ging me richten op maatschappelijke activiteiten. Dat ging als vanzelf over in politiek. Het duurde niet lang voor ik wist wie mijn tegenstanders waren."

U richt zich vooral tegen Edinaya Rossiya, de partij van Vladimir Poetin. Wat is er mis met die partij?

"Edinaya Rossiya is de politieke tak van onze criminele elite. Het is een criminele organisatie, die een middeleeuws feodalisme cultiveert zonder respect voor de rechtsstaat. EdRo is een structuur die corruptie en diefstal rechtvaardigt, in ruil voor loyaliteit aan het regime."

Wat doet u precies?

"Ik gebruik de middelen die ik als zakenman ook al gebruikte: pr, digitale media en reclame. Dat werkt allemaal vrij effectief.

De partij van Poetin is een criminele organisatie, die een middeleeuws feodalisme cultiveert. Ze rechtvaardigt corruptie en diefstal, in ruil voor loyaliteit aan het regime

"Het probleem in ons land is echter dat onze bevolking nog te passief is. Iedereen die een bron van inkomsten heeft, is bang die te verliezen als hij zijn mond opent. Dat vind ik een soort politiek egoïsme.

"Daarom vind ik het belangrijk om me uit te spreken. Ik ben een zoon van het Russische volk en ik hou van mijn land. Ik wil dat het hier goed gaat en dat de mensen in welvaart leven. Niet meer dan dat. Ik doe wat ik denk dat nodig is en ik zie wel waar het schip strandt."

Een van uw projecten is antikarusel. Wat is dat precies?

"Het project ‘antikarusel’ kwam in me op na een gesprek met de bekende blogger Aleksei Navalni twee weken voor de verkiezingen. Aleksei vertelde me hoe een buscarrousel werkt, een andere vorm van verkiezingsfraude. Een groep mensen gaat daarbij diverse keren stemmen, met een verklaring die hen toelaat in een ander bureau te stemmen dan het bureau waar ze opgeroepen zijn. (Zo'n verklaring krijg je als je op de dag van de verkiezingen niet in je eigen woonplaats kunt stemmen en die aanvraagt, red.)

"Zulke groepen rijden rond in gecharterde reisbussen en stemmen soms tot 25 keer per dag. Die methode van verkiezingsfraude noemen ze ook wel eens 'het riviertje'. Voor het meldpunt dat wij hebben opgericht, gebruikten we echter de term karusel (Nederlands carrousel, red.).

"Bij dit soort fraude doet de voorzitter van het stembureau eigenlijk altijd mee. Het ergste is dat de voorzitter van de stembureaus vaak de directeur van de lokale school is (want stembureaus bevinden zich vaak in scholen, red.). Wat gaat dat soort mensen mijn kind leren op zo'n school, vraag ik me dan af.

"Ik hoef niet uitgebreid in te gaan op alle vormen van fraude. We hebben talloze telefoontjes van burgers en waarnemers gehad. We hebben inmiddels een vrij helder beeld van hoe het is gegaan. Een fraude van deze omvang, op een moment dat het volk zijn wil uitspreekt, heeft ons land nog nooit meegemaakt."

Hoe moet het nu verder?

"Een hertelling van de stemming is niet voldoende. De verkiezingen moeten ongeldig verklaard worden, Poetin en zijn ministers moeten aftreden en alle wijzigingen in de kieswet moeten worden teruggedraaid: iedereen die dat wil, moet zich verkiesbaar kunnen stellen, ook individuele kandidaten zonder lijst.

"De ‘tegen alle kandidaten’-stem moet terugkomen (het Russische kiesstelsel bood de mogelijkheid om 'protiv vsech', of 'tegen allen' te stemmen. Onder Poetin werd die recentelijk afgeschaft, red.). En de door Poetin verhoogde kiesdrempel moet weer gewoon terug naar 3 procent.

"Dat zijn onze eisen en we accepteren geen enkel compromis."

Zijn andere politieke partijen in Rusland zoveel beter? En bent u lid van een partij?

"Onze digitale projecten zijn net-edru.net, rosagit.info, antikarusel.ru en vsezaodnogo.org. Allemaal oppositieprojecten gericht tegen Edinaya Rossiya.

"Maar Edinaya Rossiya is niet het einddoel. Uiteindelijk is deze strijd gericht tegen de huidige ‘kremlezhuliki(‘кремлежулики’, een samentrekking van ‘Kremlin’ en ‘schurken’, red.). Andere politieke partijen zijn allemaal verlengstukken van het Kremlin, zij het in verschillende mate.

Het grote probleem in Rusland is de mentaliteit van onze natie. Bij ons is het lijfeigenschap pas 150 jaar geleden afgeschaft. Mensen zijn slaafs. Wat we nodig hebben, zijn mondige burgers

"Ik ben niet lid van welke politieke organisatie dan ook. Dan zou ik binnen de grenzen van een bepaalde ideologie moeten werken, en daar is het me niet om te doen. Het is effectiever om vrij te zijn."

U wilt vrije verkiezingen, maar alle partijen zijn fout. Is dat niet wat tegenstrijdig?

"Het grote probleem in Rusland is de mentaliteit van onze natie. Bij ons is het lijfeigenschap pas 150 jaar geleden afgeschaft. Mensen zijn slaafs. Wat we nodig hebben, zijn mondige burgers – de bouw van een volwaardig maatschappelijk middenveld.

"Ik geloof, met de afgelopen verkiezingen in het achterhoofd, dat we in korte tijd een overgang van neofeodalisme naar een open samenleving kunnen realiseren. Ik voel niet de behoefte om nu die hele routekaart dicht te timmeren met een vastomlijnd programma. Laat iedereen zijn eigen weg kiezen.

"Ik kan wel zeggen dat we dingen moeten doen, actie moeten ondernemen. Dat betekent dat we door moeten gaan met de sociale strijd tot we gewonnen hebben. Het alternatief is onverschilligheid en passiviteit, en dat betekent uiteindelijk een moderne vorm van lijfeigenschap: de dood van de vrije wil en de moraal. Uiteindelijk gaat het licht uit voor de hele menselijke geest.”

LEES OOK
Rafael Porto Carrero / 02-10-2010

'Letten kiezen tussen Rusland en IMF'

Voor het eerst sinds de val van het communisme kan een pro-Russische partij een sleutelrol spelen in de vorming van een Letse regering. Oppositiepartij Harmonie Centrum hoopt…
Een zitting in de Saeima, het Lets parlement (Foto Saeima)