Hoe het kiwimodel tot kiwimoes werd gereduceerd

 Leestijd: 4 minuten

11

In de opmerkelijke thesis ‘Kiwi: de vogel die nooit zal kunnen vliegen?’ legt Jasper De Witte uit hoe het fameuze kiwimodel dat eind 2004 door Dirk Van Duppen in België werd geïntroduceerd als manier om de ...

In het kort

De succesvolle sms-campagne die baby Pia toelaat een peperdure behandeling in de Verenigde Staten te ondergaan, blaast het debat over de extreem hoge prijs van geneesmiddelen nieuw leven in. Die discussie kan bij uitbreiding gevoerd worden over de prijs die in ons land wordt aangereken voor geneesmiddelen in het algemeen.

De prijszetting is het resultaat van een eeuwige clash tussen de belangen van de farmaceutische industrie en de belangen van de overheid. De lobbymachine van Big Pharma is, zeker in België, overweldigend.

Het verhaal over de opkomst en de neergang van het fameuze ‘Kiwimodel’ toont hoe sterk en succesvol de farmaceutische lobby in ons land werkt. Het kiwimodel zou de hoge prijzen voor geneesmiddelen kunnen kraken en gigantische besparingen opleveren. Weliswaar ten nadele van de farmaceutische industrie.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid