Koop 'n stukje journalist

18 oktober 2011 Redactie Apache
koop 'n stukje journalist
koop 'n stukje journalist

‘Koop ’n stukje journalist’ is de ietwat provocerende slogan waarmee Apache vanaf vandaag op zoek gaat naar aandeelhouders voor de erkende coöperatieve vennootschap De Werktitel. Wie een of meerdere aandelen ter waarde van 250 euro koopt, zal via de jaarlijkse Algemene Vergadering van aandeelhouders mee kunnen beslissen over de koers van ons project.

Vrijwilligersproject

Twee jaar geleden verscheen Apache voor het eerst online, toen nog onder de naam De Werktitel. Inmiddels publiceerden we meer dan duizend artikels die door meer dan 400.000 individuele bezoekers werden gelezen. Apache telt 6.500 Facebookvrienden en wordt intussen door 3.300 mensen gevolgd op Twitter. De voorbije twee jaar brachten we geregeld verhalen die het verschil maakten. Denk maar aan onze artikels die aan de bron lagen van het ontslag van Bart Debie bij het Vlaams Belang.

We zijn fier op de zaken die we als vrijwilligersproject hebben gerealiseerd, maar we willen meer. De voorbije twee jaar hebben we niet alleen gepoogd degelijke inhoud te publiceren, we zijn ook op zoek gegaan naar een businessmodel dat toelaat op een duurzame manier onze functie als waakhond van de samenleving uit te oefenen.

Een coöperatieve vennootschap is daarvoor de meest geschikte vorm. Apache wil een project zijn voor en door de lezers, mensen die op zoek zijn naar nieuws, duiding en analyse, onderzoeksjournalistiek en stevige inhoudelijke dossiers. Naar verhalen die opnieuw aanknopen bij de essentie van de vierde macht: het kritisch bevragen van machtscentra.

Coöperatieve

Een coöperatieve vennootschap maakt dat mogelijk omdat het een derde weg is tussen de ‘oude’ verzuilde media die te vaak een spreekbuis waren van politieke partijen, bewegingen of drukkingsgroepen en de ‘nieuwe’ commerciële media die journalistiek ondergeschikt maken aan winstmaximalisatie. Een erkende coöperatieve vennootschap plaatst zich daar tussenin: het maximale dividend voor aandeelhouders bedraagt 6 procent. Bovendien liggen aandelen de eerste zes jaar vast. U kan nu op een ethische manier investeren in journalistiek en mee vorm geven aan de vierde macht.

Alle gedetailleerde informatie vindt u op deze pagina (http://www.apache.be/koopaandelen). Dit zijn de belangrijkste kenmerken van onze coöperatieve vennootschap op een rijtje:

  • Eén aandeel kost 250 euro
  • U kan meerdere aandelen kopen
  • Elk jaar wordt u voor de algemene vergadering uitgenodigd
  • U bepaalt en bewaakt mee de koers van de coöperatieve vennootschap
  • Bij succes is een jaarlijks dividend mogelijk
  • Zowel natuurlijke als rechtspersonen kunnen aandeelhouder worden
  • Wie intekent ontvangt een registratiebewijs

Mediapart

Hoe gaat de coöperatieve vennootschap inkomsten vergaren? Voor het antwoord op die vraag halen we inspiratie bij de Franse nieuwssite Mediapart. Vanaf 1 december 2011 kunnen lezers zich abonneren om toegang te krijgen tot de volledige website. Daar staat tegenover dat Apache ook beduidend meer zal brengen: meer onderzoeksjournalistiek, meer eigen nieuws, grote dossiers, duiding, analyse en opinie. Verhalen en artikels waar de reguliere media in een steeds grotere boog omheen stappen.

De abonnementen moeten zorgen voor vaste inkomsten die toelaten journalisten voortaan te betalen. Op het Apache Forum blijven we artikels publiceren die voor iedereen toegankelijk zijn.

Hoeveel aandelen gaan we verkopen en hoeveel abonnees hebben we nodig om break-even te draaien? Omdat we op dit terrein pioniers zijn in Vlaanderen vallen we voor die berekeningen terug op buitenlandse voorbeelden en inschattingen van mensen die ervaring hebben met gelijkaardige ondernemingen. We mikken op 2.000 aandelen. Slagen we daarin dan vertrekken we met een startkapitaal van 500.000 euro. Ons streefdoel is 5.000 abonnees wat een jaarlijks terugkerende inkomst van 500.000 euro zal opleveren. Dat is een doel dat niet vanaf dag één moet worden gehaald. We zullen transparant zijn over onze financiële situatie. We houden u via de rubriek ‘Interne Zaken’ geregeld op de hoogte over de evolutie.

Word nu aandeelhouder van de erkende coöperatieve vennootschap De Werktitel door 250 euro per aandeel over te maken op bankrekening BE55 5230 8045 8444 met vermelding ‘aandeel’. Wie intekent ontvangt een registratiebewijs en informatie over de evolutie van het project.

Alle verdere informatie vindt u op www.apache.be/koopaandelen.

LEES OOK
Tom Cochez / 20-01-2021

En nu, Bart De Wever?

Bart De Wever omschreef Apache als een lasterlijk medium dat aan riooljournalistiek doet. Beide claims werden door de rechtbank verworpen. Tijd voor excuses?
Bart De Wever arriveert op het feestje van zijn favoriete bouwpromotor Erik Van der Paal, in het gezelschap van zijn kabinetschef Philippe Beinaerts en de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchateau.
Karl van den Broeck, Media.21 vzw / 16-09-2020

Kwaliteitsjournalistiek is een publiek goed

Kwaliteitsjournalistiek is meer dan een ‘product’. Een democratische samenleving kan alleen maar functioneren als er een gezond en pluralistisch medialandschap is.
newspapers-3488861_1920
Karl van den Broeck / 27-07-2020

Ondertussen in de Wetstraat: de lockdown van De Wever en Magnette

Paul Magnette en Bart De Wever hebben geen andere keuze dan zich op te sluiten en de sleutel weg te gooien tot er een akkoord is. Als de onderhandelingen opnieuw mislukken, zal de…
POLITICS ELECTIONS AFTERMATH KING FORMATORS