Spanje kiest straks met het mes op de keel

Tom Lievens
coin-flip
coin-flip

Op 20 november mag de Spanjaard zijn volgende beleidsmakers kiezen. Een Spanjaard die van geen hout pijlen meer weet te maken. Een Spanjaard die een regering mag kiezen -ik zeg mag en niet moet want hier heerst geen kiesplicht- die voor een draconische opdracht staat: een land dat het spook van een failliet ziet opdoemen uit het slop halen.

Besparingen

“Eigenlijk kunnen we net zo goed een munt opgooien om uit te maken voor wie we zullen stemmen. Het maakt niet uit wie er aan de macht komt,” verkondigde een kennis gisteren in de plaatselijke knijp. “Alhoewel het geen tijden zijn om met geld te gooien.” voegde hij er cynisch aan toe.

Behalve de regerende socialisten, die niets te verliezen hebben, durft geen enkele politieke partij het woord besparingen in de mond nemen. En laat dat nu net het enige zijn wat er moet gebeuren. Nu al draaien klinieken op halve kracht, moeten leraren meer uren kloppen voor hetzelfde loon en worden allerlei subsidies afgeschaft. Wie ook aan de macht komt, het mes zal nog dieper in de uitgaven moeten.

Franco

De Spanjaard verloor zijn geloof in politiek na jaren vol corruptie, vriendjespolitiek, schandalen en de financiële crisis. Op 15 mei barstte, verspreid over gans Spanje het protest los. Het was er een van frustratie en ingehouden woede. De afkeer van politiek bleek toen een aantal partijen zich wilden aansluiten bij het protest en dachten een electoraal graantje mee te pikken. Op besliste wijze werden ze wandelen gestuurd. Het is een sociale strijd zonder politiek doel.

Als we de opiniepeilingen mogen geloven zal de conservatieve Partido Popular een klinkende overwinning behalen. Echt verwonderlijk is dat niet. Een groot deel van de oudere bevolking is conservatief en herinnert zich nog de Franco-periode. Velen onder hen beweren dat men toen niet aan politiek mocht doen of er zelfs maar over praten maar dat er een minieme welvaart was voor iedereen.

Tom Lievens

LEES OOK
Anton Jäger / 18-03-2021

Burgerparlementarisme

De Nederlandse verkiezingen bewijzen het een zoveelste keer: de linkse partijdemocratie in Europa lijkt ten dode opgeschreven. Een geloot burgerparlement biedt niet meteen een…
Senate_of_Belgium_hemicycle
Anton Jäger / 10-03-2021

De millennial als militant: klassenstrijd in de Amerikaanse middenklasse

Is er in de VS vandaag nog een revolutionaire rol weggelegd voor hoogopgeleide professionals, of zijn de vrije beroepen en gesalarieerde kenniswerkers intrinsiek onbetrouwbaar?
Ontwerp zonder titel-16
Thomas Falk / 01-03-2021

De mutatie van het fascisme (Deel II)

Het fascisme leeft voort in soms onherkenbare erfgenamen. Media spelen een rol in de verspreiding van hun extreme ideeën, die via internet sowieso al de lands- en partijgrenzen…
FLEMISH NATIONAL SINGING FEAST