Stil zitten en zwijgen

Tom Lievens
speeltuin
(Foto: Dirk_z20)

Leuteren we onszelf niet in een knoop terwijl er helemaal geen knoop te ontwarren valt? Alle voorgaande vragen zijn creaties van een maatschappij die het te goed heeft. Onverdraagzaamheid om de verveling te verdrijven.

speeltuin
(Foto: Dirk_z20)

Het VRT-programma Volt trapte het nieuwe televisieseizoen af met een reportage over de hinder van kinderopvang en schooltjes. Een geschenk uit de hemel voor het programma was Ivan Sonck die naast een dergelijke stoorzender woont. Zoals bij alle reportages wordt er een kort filmpje van de situatie getoond. Sonck zijn stulp, een mooie alleenstaande woning, rijkelijke tuin. Vijftig meter verderop een liefelijk schoolgebouwtje met ruime speeltuin, schommels en glijbanen.

“Als mijn zoon wil studeren dan moeten de ramen dicht. Zeer vervelend”, kwatelde hij. Zijn zin maakte mij moedeloos. Een toch niet onintelligent mens die met werken een degelijke levensstandaard bereikte, ergert zich aan spelende kinderen. Intriest. Ik bekeek mijn negenjarige dochter en dacht: “Kind, gelukkig woon jij niet naast Ivan Sonck, want als zijn zoon studeert dan moet jij stil zitten en zwijgen”.

Kindergil

In een land waar kinderen vele malen in het nieuws komen omdat ze misbruikt worden door geestelijken of een of andere zieke geest hen meent te moeten opsluiten en laten creperen, wordt nu ook een enthousiaste kindergil gedemoniseerd.

Van kinderen moet je afblijven. Wij hebben de plicht hen niet te injecteren met het sluipend gif van de onverdraagzaamheid. Met een beetje geluk leuteren ze zichzelf niet in een knoop, maar hakken ze de knopen op een constructieve manier door.

Tom Lievens

LEES OOK
Anton Jäger / 18-03-2021

Burgerparlementarisme

De Nederlandse verkiezingen bewijzen het een zoveelste keer: de linkse partijdemocratie in Europa lijkt ten dode opgeschreven. Een geloot burgerparlement biedt niet meteen een…
Senate_of_Belgium_hemicycle
Anton Jäger / 10-03-2021

De millennial als militant: klassenstrijd in de Amerikaanse middenklasse

Is er in de VS vandaag nog een revolutionaire rol weggelegd voor hoogopgeleide professionals, of zijn de vrije beroepen en gesalarieerde kenniswerkers intrinsiek onbetrouwbaar?
Ontwerp zonder titel-16
Thomas Falk / 01-03-2021

De mutatie van het fascisme (Deel II)

Het fascisme leeft voort in soms onherkenbare erfgenamen. Media spelen een rol in de verspreiding van hun extreme ideeën, die via internet sowieso al de lands- en partijgrenzen…
FLEMISH NATIONAL SINGING FEAST