Spanjaarden worden immigrant in eigen land

Tom Lievens
oficina-de-treball1
Foto: Lluïs Serrat
oficina-de-treball1
Foto: Lluïs Serrat

Los van deze economische malaise is Spanje ook een verdeeld land. Dat werd deze week in de verf gezet door de Catalaanse regering. In tegenstelling tot in België is werklozensteun tijdsgebonden in Spanje. Elk gewerkt jaar geeft recht op vier maanden werkloosheidsuitkering, met een maximum van twee jaar. Daarna mag de werkloze Spanjaard het zelf uitzoeken. De toestand is vandaag, na een paar jaar crisis, dramatisch: ontzettend veel mensen moeten zonder inkomen verder.

Generalitat

De Catalaanse regering besliste een “re-integratie op de arbeidsmarkt” (RMI: Renta mínima Inserción) minimum vergoeding van (maximum) 420 euro uit te keren aan families zonder inkomen. Alweer met een limiet van 60 maanden.

“Dit is geen voortzetting van de werklozensteun,” aldus de Generalitat (Catalaanse regering) “Werklozensteun is een nationale aangelegenheid. Dientengevolge hebben alleen Catalanen recht op deze vergoeding.”

Catalaan?

Hoe maak je uit wie Catalaan is of niet? Simpel, u moet op zijn minst twee jaar ingeschreven zijn in Catalonië. De Spanjaard wordt zo immigrant in eigen land. Maar blijkbaar waren er nog teveel mensen die aanspraak maakten op deze steun. Dus kwam de Catalaanse regering, zonder enig overleg, met een volgende te nemen horde op de proppen voor de langdurige werklozen.

“U moet aantonen dat u door 'bijkomende sociale moeilijkheden' getroffen bent.” Bijkomende sociale moeilijkheden? Wat moet ik daaronder verstaan? Moet ik aan de drank zijn? Gokverslaafd? Geen idee. Het wordt niet omschreven. Bij het al dan niet toekennen van deze steun is willekeur dus troef. Een slimme zet van de regering. Ze werpt zich op als barmhartige Samaritaan maar zorgt er tevens voor dat het zo weinig mogelijk centen kost. Logisch als men weet dat de lonen van ambtenaren al enkele maanden worden uitbetaald met behulp van leningen. De staatskas is leeg.

De voorspellingen zijn dat tussen oktober en maart het cijfer van langdurig werklozen (lees: meer dan twee jaar) zal oplopen tot 70 procent. U begrijpt dat de 15 mei beweging niet zomaar een zootje ongeregeld was die de boel op stelten zette.

Tom Lievens

LEES OOK
Tom Lievens / 09-03-2011

Ze zullen hem niet temmen

Aanhangers van het Vlaams nationalisme stralen onzekerheid uit, vindt onze columnist Tom Lievens. Recente incidenten in Vlaanderen met restaurantbezoeken of hoofddoeken bevestigen…
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Tom Lievens / 23-02-2011

Digitale bouwstenen

De Spaanse overheid zet de rem op een ambitieus digitaliseringsproject voor het onderwijs. Volgend schooljaar verdwijnt de laptop in de lade en leren scholieren opnieuw met pen en…
Een studente met een laptop. Spanje zet de rem op de digitale revolutie. (Foto Ed Yourdon)
Tom Lievens / 15-12-2010

Kermis

Reeds vele jaren geleden is Gentenaar Tom Lievens naar Barcelona verkast. Van op zijn berg, waar hij woont met vrouw en kind, overschouwt hij de mediterrane wereldstad. Elke…
Tom Lievens