De KGB in België (5): De rode kolonel

0

Een kolonel van de luchtmacht weigerde kabinetschef te worden van een PS-minister van Defensie. Een jaar later werd hij opgepakt wegens spionage voor de GRU, de militaire inlichtingendienst van de Sovjet-Unie. Met dank aan het Defense Intelligence Agency (DIA), de Amerikaanse militaire geheime dienst, die hem had ontmaskerd. Achter gesloten deuren werd de rode kolonel veroordeeld tot twintig jaar dwangarbeid. Na zes jaar kwam hij voorwaardelijk vrij en verdween in de anonimiteit.

Gustave ‘Guy’ Binet leek voorbestemd te zijn om een schitterende carrière te maken. Hij was geboren in 1934 in Hastières als jongste in een gezin van tien kinderen. Twee van zijn broers waren tijdens de Tweede Wereldoorlog werkweigeraars. Zijn vader, een schaliedekker, werd daarom door de Duitsers aangehouden. Een oom van hem stierf in een concentratiekamp.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden