Ocharme

8

Aandoenlijk is het. Je zou er bijna meelijden bij voelen. Het Vlaams Belang schreeuwde het de afgelopen dagen meermaals van de daken: “Wat in Noorwegen gebeurd is, is het werk van een gestoorde gek en heeft van dicht of van ver niets met onze ideeën of overtuigingen te maken!” En Filip Dewinter meende er nog bij te kakelen: “Wij zweren geweld totaal af! Mijn wapen is het stempotlood”.

Filip Dewinter aan de slag op een NSV-actie (Foto: Veto)

Filip Dewinter aan de slag op een NSV-actie (Foto: Veto)

Veel Vlaams Blok-coryfeeën, zoals Filip Dewinter, Frank Van Hecke en Xavier Buisseret, zijn ooit begonnen bij VMO/Voorpost of in één van de talloze zusterorganisaties. Van knokploegen waren zij niet meteen vies. Dat de huidige kopstukken van Vlaams Belang deze periode van hun paramilitair neo-fascistisch verleden selectief vergeten zijn, daar staat blijkbaar niemand bij stil. Want een maatpak en een zetel in het parlement hebben weinig aan het ideeëngoed van deze mensen veranderd.

Het geklaag woensdagochtend van Vlaams Belang-voorzitter Bruno Valkeniers op Radio 1 was al even aandoenlijk. Hij vindt dat het Vlaams Belang weinig of niet uitgenodigd wordt bij radio of televisie om hun programma te verduidelijken. “Om gehoord te worden moeten wij soms hardere uitspraken doen. Dus als jullie, de media, ons meer willen aanhoren zal ons discours gemilderd worden. De bal ligt in jullie kamp. Dit is een heksenjacht.”

Boeman

Hoe komt het toch dat het steevast anderen de boeman zijn? Zelfs de tweet “Global jihad nu ook in Scandinavië?” die Filip Dewinter de wereld instuurde, was toch wel een beetje de fout van de media. Meerbepaald de BBC had dit geopperd in de eerste uren na de aanslagen en de media hadden het bericht klakkeloos overgenomen. Toen het een Blonde Noor bleek te zijn, was bij Dewinter de stilte oorverdovend.

Nochtans, het voeden van een onveiligheidsgevoel en het uitdelen van ‘gadgets’ zoals sleutelhangers met zakmesjes zetten de achterban niet meteen aan tot vreedzame acties.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid