Klikkerdeklikkerdeklik

7 juli 2011 Tom Lievens
De kliklijn voor rokende cafébezoekers: een nuttige of eerder stalinistische maatregel? (Foto Marco Raaphorst)
De kliklijn voor rokende cafébezoekers: een nuttige of eerder stalinistische maatregel? (Foto Marco Raaphorst)
De kliklijn voor rokende cafébezoekers: een nuttige of eerder stalinistische maatregel? (Foto Marco Raaphorst)
De kliklijn voor rokende cafébezoekers: een nuttige of eerder stalinistische maatregel? (Foto Marco Raaphorst)

Denkt u even met me mee. Mocht ik CEO zijn van een keten die elektronische apparatuur verkocht, dan gooide ik gehomologeerde snelheidscontrolepistolen (wat een woord) op de markt. Eerst zou ik lobbyen bij de minister van verkeer en zachte druk proberen uit te oefenen om een kliklijn te bewerkstelligen.

Muilpeer

Hebt u hem? Kliklijn? Rookverbod? Ook in Spanje - waar al begin dit jaar een streng rookverbod werd ingevoerd - kwam men op dit idee. Die lijn bestaat nog, maar wordt amper gebruikt. De beller van dienst kon daags nadien rekenen op een paar muilperen van de barman van dienst. Onderschat uw medemens niet als het aankomt op uitvissen wie geklikt heeft.

Het gaat mij niet om het al dan niet roken op café, al wie nu en dan mijn columns leest, weet dat ik een enthousiaste roker ben. Het gaat mij om de stalinistische maatregel. Laat mij terugkeren naar de snelheidspistolen.

Dolle verklik-pret!

Ik, CEO zijnde, heb mijn kliklijn opgestart en verkoop mijn pistolen. Als vertier stop ik samen met mijn deerne op zondagnamiddag mijn grut in de auto; een roodgeruit dekentje en een frigobox mogen ook niet ontbreken. We rijden met z’n allen vrolijk zingend tot aan de E40 in Wetteren en zoeken een gezellig plekje in de berm langs de snelweg. Rood dekentje uitgespreid, fris pintje voor mij en mijn deerne, een sapje voor de kinderen. En dan kunnen we met pretoogjes de snelle medemens te snel af zijn.

Ik laat mijn kleinste spruit erop los flitsen. Met de gsm bel ik de kliklijn plat. "Grijze Ford, nummerplaat zo- en zoveel, 132 km per uur. Zwarte Honda, nummerplaat zo- en zoveel, 156 km per uur. Bingo! Da’s de kampioen tot nu toe!" En we lachen en we gieren. Het gaat vooruit, het gaat verbazend goed vooruit. Vergeet niet, dit zou een hoop centen besparen op politiepersoneel en -materiaal. Waar wacht ik eigenlijk nog op om dit uit te voeren?

Nergens wacht ik op. Zoiets doe je niet. Zo ook roep je geen kliklijn in het leven om de rokende medemens aan de schand- en boetepaal te nagelen. Geloof mij, het zal koelen zonder blazen. Nog sneller dan met een kliklijn.

Tom Lievens

LEES OOK
Tom Lievens / 28-07-2011

Ocharme

Het Vlaams Belang voelt zich na het drama in Noorwegen geviseerd en voelt zich daar niet zo lekker bij. Ze proberen zoveel mogelijk afstand te nemen van de blonde Noor Anders…
fdewinter
Tom Lievens / 15-06-2011

De gifbeker

Euthanasie blijft een heikel thema, stelt columnist Tom Lievens vast. 'Het trieste van deze problematiek is dat diegene die de lange, meestal pijnlijke weg, verkiest, zonder meer…
De dood van Hugo Claus, hier geportretteerd door Stephan Vanfleteren, toonde dat er bij euthanasie twee fanatieke kampen zijn. (Foto Bart Van Damme)
Tom Lievens / 09-03-2011

Ze zullen hem niet temmen

Aanhangers van het Vlaams nationalisme stralen onzekerheid uit, vindt onze columnist Tom Lievens. Recente incidenten in Vlaanderen met restaurantbezoeken of hoofddoeken bevestigen…
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)