Komkommer en kwel

Tom Lievens
komkommer
Foto: Fotoos van Robin
komkommer
Foto Fotoos van Robin

De Spanjaarden namen meteen maatregelen en sloten de twee bedrijven die de komkommers hadden geëxporteerd. Ze kieperden honderden tonnen komkommers de Middelandse zee in. Na grondig onderzoek bleek er niets te vinden. De Spaanse autoriteiten begonnen de verklaring van Prüfer-Storcks in twijfel te trekken en eisten grondiger onderzoek naar de origine van de bacterie.

Afgelopen week was het verwarring troef. Waren het de ene dag tomaten, dan waren het de volgende dag komkommers en de dag nadien sojascheuten. Europa durfde geen groenten meer te eten, Rusland sloot zijn deuren voor deze producten en duizenden groenten- en fruitboeren stevenden af op een regelrechte ramp.

Een Spaanse journaliste vroeg tijdens een persconferentie aan Prüfer-Storcks of een excuus niet op zijn plaats zou zijn na de op niets gebaseerde beschuldigingen richting Spanje. Dat was volgens de senatrice niet aan de orde en bovendien overbodig. Er moest eerst en vooral naar de origine gezocht worden volgens haar. Mevrouw de senatrice, u maakte een grove fout die duizenden mensen treft over gans Europa. De vele slachtoffers die reeds vielen en uw weigering om uw fout toe te geven doen mij denken aan de frase: over lijken gaan.

Spanje vraagt zich af, mocht men een vermoeden gehad hebben van een bacterie in Duitse producten of men even snel geweest zou zijn met openbare vingerwijzingen. De Europese Commissie heeft aan Duitsland gevraagd om niet verder alarmerende waarschuwingen de wereld in te sturen zonder wetenschappelijk bewijs. Spanje voelt zich gepakt en dat is niet verwonderlijk. Men zou voor minder.

Tom Lievens

LEES OOK
Anton Jäger / 18-03-2021

Burgerparlementarisme

De Nederlandse verkiezingen bewijzen het een zoveelste keer: de linkse partijdemocratie in Europa lijkt ten dode opgeschreven. Een geloot burgerparlement biedt niet meteen een…
Senate_of_Belgium_hemicycle
Anton Jäger / 10-03-2021

De millennial als militant: klassenstrijd in de Amerikaanse middenklasse

Is er in de VS vandaag nog een revolutionaire rol weggelegd voor hoogopgeleide professionals, of zijn de vrije beroepen en gesalarieerde kenniswerkers intrinsiek onbetrouwbaar?
Ontwerp zonder titel-16
Thomas Falk / 01-03-2021

De mutatie van het fascisme (Deel II)

Het fascisme leeft voort in soms onherkenbare erfgenamen. Media spelen een rol in de verspreiding van hun extreme ideeën, die via internet sowieso al de lands- en partijgrenzen…
FLEMISH NATIONAL SINGING FEAST