De kerk en haar helden

20 april 2011 Tom Lievens
Paus Johannes Paulus II, vereeuwigd in een standbeeld in de Amerikaanse stad Denver (Foto Wally Gobetz)
Paus Johannes Paulus II, vereeuwigd in een standbeeld in de Amerikaanse stad Denver (Foto Wally Gobetz)
Paus Johannes Paulus II, vereeuwigd in een standbeeld in de Amerikaanse stad Denver (Foto Wally Gobetz)
Paus Johannes Paulus II, vereeuwigd in een standbeeld in de Amerikaanse stad Denver (Foto Wally Gobetz)

Waar voorheen de toekomstige heilige eerst een aantal jaren zijn laatste adem moest uitgeblazen hebben alvorens in aanmerking te komen voor zaligverklaring, heeft diezelfde Karel Woytyla de spelregels versoepeld. Het zaligverklaren kon veel sneller. Toen hij Paus was, werden er meer mensen zaligverklaard dan tijdens de vorige vier eeuwen. Een productieve sjarel, die Karel.

Regels zijn er om omzeild te worden. Ook in het voetbal zien we daar mooie voorbeelden van. Regelmatig wordt een of andere niet-Europese voetbalkunstenaar genaturaliseerd zodat hij voor de nationale ploeg kan spelen. Ik moet vijf jaar in Spanje toeven alvorens ik nog maar een aanvraag mocht indienen tot naturalisatie, maar voor voetballers kan het een pak sneller. Met de regelmaat van de klok wordt een Braziliaan of Argentijn ingevlogen en die heeft binnen de zes maanden de Spaanse nationaliteit. Kerk en voetbal hebben hun helden nodig.

En dan is er nog het promotieteam. Waar bij voetbal het idool na het maken van een wereldgoal zoveel mogelijk de kranten en de televisie moet proberen halen, zet de kerk een groots opgezet spektakel in als promotiestunt voor eigen winkel. Liefst twee miljoen mensen worden voor de zaligverklaring verwacht. Koning, keizer, admiraal, de zaligverklaring willen we allemaal! Satellietwagens, journalisten en hotdogverkopers, allen zijn ze op post. We zullen het geweten hebben dat dit een hoogdag van het geloof is.

Dat onze Albert naar Rome en niet naar het huwelijk van Kate en William trekt heeft hij aan zichzelf te danken. Hij gaat niet graag naar Engeland, er loopt daar namelijk een buitenechtelijk kind rond. Nu moet hij al die lekkere hapjes en opgedirkte adel missen en mag hij op het Sint-Pietersplein het gekwebbel van een bende Sinterklazen aanhoren die de deugden bezingen van een paus die een paar miljoenen Afrikanen de dood instortte door het demoniseren van de condoom. Aids vierde hoogtij.

Maar dat mag de pret niet drukken. Ook in het voetbal wordt er al eens een niet-reglementaire strafschop gefloten. Regels zijn er om aan te passen of om te omzeilen.

Zalig Pasen voor allen!

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE