Ze zullen hem niet temmen

9 maart 2011 Tom Lievens
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)
Vlaanderen boven! voor deze Vlaamsgezinde betogers. (Foto Jan Van de Vel - Reporters)

Aan de Belgische kust is een Brussels echtpaar voor verrot gescholden. Ze kregen de raad terug naar hun Waalse hol te vertrekken. Bij Hema worden klanten uit hun concentratie gehaald bij het uitzoeken van Oosterse theelichtjes door een werkneemster met hoefddoek. Dus, oprotten kopvoddendraagster. Klant blijft wel koning.

Volksvertegenwoordigers

Waar er geen klanten zijn maar vertegenwoordigers - van het volk schijnt het dan nog wel - kan men zich ook niet concentreren als een medemens opdaagt met een omzwachtelde kop. Kilometersver lichtte een theelichtje van hoop op toen ik de commentaar van N-VA kamerlid Zuhar Demir las: "Er zijn andere en meer dringende problemen die we eerst moeten aanpakken, maar het is toch logisch dat we stilstaan bij de vraag".

Houzee! Hoera! “Er zijn andere en meer dringende problemen!” Gisse meid, die Zuhal. Wel wat traag als je het mij vraagt. Want dat stilstaan heeft veel weg van de Brusselse ring op een doordeweekse ochtendspits. Er komt geen beweging in.

Het gaat mij niet alleen om die hoofddoeken, noch om die paar Brusselaars aan de Belgische kust. Het gaat mij om het benepen, kortzichtige en totaal losgeslagen 'hippe' Vlaams gevoel. Het is 'hip' om te strijden voor Vlaanderen. Wel lees ik elke dag wissewasjes over buren die elkaar de kop inslaan om een afscheidingshekje dat 4 milimeter te ver zou staan volgens het Vlaams gewestplan. Maar laat dat de pret niet drukken. Uiteindelijk zijn en blijven we de dappersten.

Barcelona

Alhier, in Catalonië, zie en lees ik ook dergelijke absurde toestanden. Real Madrid werd ooit gesponsord door een grote firma van inbouwkeukens. Hun verkoop daalde enorm in Catalonië. Vandaag de dag draven de Barça boys de voetbalvelden op met Unicef op hun shirts gedrukt. Zullen de Madrilenen nu en bloque beslissen dat de kinderen in Afrika de pot op kunnen? Denken: Eigen schuld, dikke bult?

Dit is geen links of rechts praatje, neen, dit is een praatje over verdraagzaamheid. Dit is een praatje hoe gemakkelijk we ons voor karren laten spannen waarvan we niet eens doorhebben waar de menner dezes kar zal heenrijden. Hoog draagt iedereen het 'Ik ben een indidvidu' in zijn vaandel, terwijl de volgelingen van het Vlaams, Catalaans, Servisch, of voor mijn part Mongools nationalisme niets anders dan een onzekerheid uitstralende troep schapen zijn die voortdurend de boodschap krijgen: Pas op voor de grote boze wolf!

Tom Lievens

LEES OOK
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE
Thomas Falk / 04-11-2019

Quo vadis, Vlaanderen?

Het regeerakkoord is niet echt veelbelovend voor de rol die vreemdelingen en nieuwe Vlamingen in Vlaanderen krijgen toebedeeld. Maar laat de grootsheid van een natie zich niet net…
486843212_0ebc73f482_k
Bert Verhoye / 14-08-2019

Koro 14 augustus 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld wordt geconfronteerd met problemen, die geen problemen zijn
Bert Verhoye