Even simpel als geniaal

8 februari 2011 Peter Casteels
Wouter Beke
CD&V-voorzitter Wouter Beke
Wouter Beke
Wouter Beke gaat vol enthousiasme verder op de weg die door Leterme werd ingeslagen: alles is de schuld van Paars. (Foto: CD&V)

Het gaat dan niet over de strategie van Marianne Thyssen waarmee ze de volkspartij tot een schamele 17 procent wist terug te brengen, maar over de geniale campagne waarmee Yves Leterme in 2007 gedoodverfd premier werd. Die had niet enkel bestuurlijke hoogstandjes in zijn mouw zitten zoals de bliksemsnelle splitsing van BHV, maar was ook ideologisch stevig onderlegd. De samenvatting van de christendemocratie in tijden van de ampersand: alles is de schuld van Paars.

Wouter Beke heeft besloten het trauma uit 2010 uit zijn hoofd te zetten, en weer vol enthousiasme voort te gaan op de weg die door Leterme werd ingeslagen. Wat zegt de ietwat schuchtere jongen die geheel toevallig voorzitter werd van CD&V tegen Jan Lippens en Tom Pardoen? “Zonder Paars zouden we helemaal geen tekort hebben.” Het rekenwonder becijferde dat alle betwistbare maatregelen die door Paars werden genomen 3,5 procent van de begroting kostten. Hoe groot is het gat in diezelfde begroting? Precies even groot. Even simpel als geniaal.

Vergeten

De Conservatieven in Engeland proberen momenteel de schuld voor de torenhoge bezuinigingen in de schoenen van Labour te schuiven. Zij hebben nu eenmaal puinhopen en schuldenbergen achtergelaten. Daarmee worden ook de desastreuze gevolgen van de financiële crisis uit 2008 bedoeld. Beke speelt in een hogere divisie. Zijn partij zat in de regering toen die crisis uitbrak, maar toch kan hij de budgettaire gevolgen ervan bij een vorige legislatuur leggen. Pientere jongen, die Beke.

Het was tenslotte Paars die de notionele intrestaftrek invoerde en de groeinorm in de gezondheidszorg liet ontsporen. Afschuwelijke maatregelen die ons land aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Wat Beke daarbij verzwijgt, is dat CD&V sinds 2008 terug in de Zestien zit, en daar totnogtoe (er is nog tijd) helemaal niets aan heeft gedaan. Bijna drie jaar heeft de partij gehad om die notionele interestaftrek af te schaffen, maar daar is zelfs geen begin van gemaakt. Drie jaar regeringsverantwoordelijkheid die Beke ons probeert te doen vergeten – Herman Van Rompuy moest het weten.

Een variatie op hetzelfde thema is het geweeklaag van Beke en andere christendemocraten over de Lambermontakkoorden. De enige staatshervorming waarbij CD&V niet aan tafel zat, heeft blijkbaar het hele land in de prak gereden. Alsof de manco’s in de financieringswet niet dateren van toen die oorspronkelijk door CVP’ers werd uitgetekend. Alsof Lambermont de enige hervorming is waarbij Vlamingen (veel) geld op tafel hebben gelegd voor bevoegdheidsoverdrachten. Beke lijkt het allemaal te zijn vergeten, hoewel hij is afgestudeerd met een doctoraat over zijn eigen partij. Over BHV heeft hij dan weer ontegensprekelijk een punt. Paars en vooral rechtsgeleerde Johan Vande Lanotte hadden moeten weten dat hun kieshervormingen ongrondwettelijk zouden worden verklaard.

Niet het einde van de wereld

Ook de andere steunpilaar van de hedendaagse christendemocratie komt aan bod. Het communautaire programme. “Bart De Wever is emotioneel Vlaams, ik rationeel", zegt Beke daarover. Op aandringen van Lippens en Pardoen wil hij daarover kwijt dat hij de sociale zekerheid federaal wil houden omdat Vlamingen meer pensioenen nodig hebben dan Walen. “Misschien dat de belangstelling voor het federale niveau bij zo iemand [De Wever] minder uitgesproken is dan bij ons", komt daar achteraan. En omdat Beke weet dat soundbytes belangrijk zijn: “Ik vind Vlaanderen belangrijk, maar voor mij is het niet het einde van de wereld.”

Wouter Beke suggereert daarmee dat er een fundamenteel verschil is tussen CD&V en N-VA. Dat klopt echter niet met wat partijgenoten vertellen. Volgens De Standaard antwoordde ex-voorzitter Stefaan De Clerck op een tirade van Laurette Onkelinx in Mise au Point dat zijn partij op communautair vlak dezelfde standpunten heeft als N-VA. Hoewel Beke elders beweert dat CD&V enkel een heldere communicatie kan worden verweten, zou hier enige opklaring toch heilzaam zijn.

Even de Zestien bellen

Als hij daarmee bezig is, is er nog een andere onduidelijkheid die misschien weggewerkt kan worden. Beke beweert nogal ferm dat het “totaal onjuist is dat mijn partij met de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bezig is”. Daarover zou hij eens moeten overleggen met de Zestien. Yves Leterme sloot enkele maanden geleden al een kartel tussen CD&V en N-VA in Ieper voor die verkiezingen. Als er geen andere gemeenten volgden, is dat omdat N-VA haar lokale mandatarissen heeft verboden om voor deze zomer gesprekken aan te gaan.

Zal Wouter Beke uit de christendemocratische as weer een volkspartij kunnen doen herrijzen? Wie zich in de brede onderstroom bevindt waar volgens hem het kartel op dreef, zou wel gek zijn om voor CD&V te kiezen. Tegen de enge rancune van Beke over Paars steekt het Vlaanderen van Bart De Wever af als een positief, warm verhaal.  Tegenover het gewauwel van Beke (“Mijn partij wordt belachelijk gemaakt”) maakt De Wever acht maanden na de verkiezingen nog altijd een standvastige en glasheldere indruk. Moet gezegd dat Wouter Beke op de foto’s wel de indruk maakt van een groots staatsman. Zal misschien toch aan de nieuwe bril liggen.

LEES OOK