Racisme op de lagere school

0

Kinderen wéten wat racisme is. Voor heel wat lagereschoolleerlingen zijn pesterijen, moppen, negatieve uitlatingen over afkomst, kleur en religie niets vreemd. MO.be luisterde naar de kinderen, hun ouders en de experten.

Een 'wit' kind speelt met enkele Roma-kinderen (Foto Sandro Weltin / © Council of Europe)

Een 'wit' kind speelt met enkele Roma-kinderen (Foto Sandro Weltin / © Council of Europe)

“In feite is het gedrag van de kinderen een spiegel van de maatschappij”, weet Birsen Taspinar. “Dat is het angstaanjagende ervan. Ze vertellen ons hoe het met ons, volwassenen, en als samenleving gesteld is.”

MO.be noteerde voor het februarinummer van het magazine in individuele gesprekken en focusgroepen een rits getuigenissen over racistisch getinte pesterijen op de lagere school. Ook bij allochtonenen onderling. De ouders weten niet altijd hoe er mee om te springen. Bovendien komen sommige pesterijen en negatieve uitlatingen van de leerkrachten en het schoolpersoneel zelf. Of ze relativeren de gebeurtenissen.

Identificatiefiguren

Marc Laquière, voormalig leerkracht en verantwoordelijke bij IQRA, een onderwijsproject van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, vindt het gedrag van de volwassenen het hardst.

“Het maakt niet zoveel uit of je naar een witte of een concentratieschool gaat. Pesterijen komen van andere kinderen, maar denigrerende uitspraken over religie of tradities komen vooral van volwassenen, van het personeel van de scholen”, stelt hij vast. “Leerkrachten zijn identificatiefiguren voor kinderen. Hun mening en gedrag hebben een enorme impact op leerlingen.”

Racisme

Opvallend, in de loop van het onderzoek leerde de redactie van MO.be het woord racisme te vermijden. Bij scholen gaan de deuren dicht als ze het woord horen. Ook deskundigen springen voorzichtig met de term om. Zelfs allochtonen zijn bang voor het woord, ontdekte de redactie.

Logo MO.be
Lees de volledige artikels op de website van onze partner MO.be of in het februarinummer van MO.
Auteur: Bram Souffreau

Journalist sinds 2000. Was redacteur bij Metro en webredacteur bij Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Tekende het ActuaNet-initiatief bij Concentra mee uit en was er coördinator. Hield sinds 2001 de weblog Kapingamarangi.be bij, geeft cursussen ‘Schrijven voor het web’ en werkte mee aan Internetjournalistiek.be. Interesses gaan uit naar online journalistiek, internet, IT, internationale politiek, mensenrechten en elektronische muziek.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid