Volksverlakkerij

0

Reeds vele jaren geleden is Gentenaar Tom Lievens naar Barcelona verkast. Van op zijn berg, waar hij woont met vrouw en kind, overschouwt hij de mediterrane wereldstad. Elke woensdag schrijft hij een column voor Apache.

Tom Lievens.

Men neme vier jonge knapen met een stel gezonde hersenen, men geve hen een computer en een telefoon, een paar handlangers indien nodig. Dat zijn de simpele, maar zeer effectieve ingrediënten om onze wetgevers in hun onderbroek te zetten.

Hier in Spanje ontbreekt die volksverlakkerij evenmin. Hier gaan ze mogelijk nog een stapje verder. De spelletjes worden in Hongarije gemaakt. Dus mocht u al een klacht hebben, dan kan u altijd een mail of brief sturen richting Hongarije. Ook hier wordt de wet langs alle kanten met de voeten getreden, maar dat mag de pret niet drukken. Me dunkt dat het motto ‘Zijn we er aan gekloot, we hebben er toch plezier aan gehad’ hoogtij viert.

De eerste stunt van de vier musketiers deed ook al veel stof opwaaien. Sommige kranten kwakken de inkt zonder meer op het papier. Met wat maakt niet meteen uit, als de pagina’s maar vol geraken. De meest idiote verhalen werden op mum van tijd geslikt en gepubliceerd. Zoals dat sympathiek gajes bewijst, kan men met een internetverbinding en een computer vrij gemakkelijk de kwakkels filteren.

Wat die knullen bewijzen, is dat een hoop dingen doodsimpel op te lossen zijn. Hoeveel tijd zou er gekropen zijn in het KB voor de belspelletjes? Hoeveel mensen hebben hoeveel uren gewerkt aan het beslissen, schrijven en stemmen van dat KB? Wat bracht het op? Niets dus. Met een programma van amper een uur, waar – toegegeven – veel tijd in gestoken is, bereikten ze een resultaat dat de politieke wereld in geen vijftig jaar bereikt zou hebben.

Geef die jongens nog een bak bier, een verborgen camera en een mobilhome en laat ze de regeringsvormers eens onder de loep nemen. Hoogstwaarschijnlijk is het gesjoemel daar even groot.

Tom Lievens

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid