Verbodsdrang

13 januari 2011 Redactie Apache
Tom Lievens
Tom Lievens.
Tom Lievens
Tom Lievens.

“We verliezen onze identiteit”, zei de oude man tegen niemand in het bijzonder. We stonden met tien mensen buiten, voor de knijp een sigaret te roken. Binnen was er niemand. Zelfs de eigenaar stond bij ons. Hij was zo vriendelijk geweest om ons plastic bekers en een asbak te geven. Met een glas op straat staan is verboden.

“Ooit waren we een gezapig, luidruchtig volk. Nu zijn we alleen nog maar luidruchtig”, mijmerde hij verder. “Zie mij hier nu staan. Alsof ik een delinquent ben. Stierengevechten zijn hier verboden in Catalonië. Niet dat ik stierengevechten zo interessant vind. Van mij mogen die beesten rustig grazend doodvallen in plaats van doorspietst te worden, maar de verbodsdrang hangt stilletjesaan mijn keel uit. Als ik de kranten mag geloven, eet ik te veel vlees. Koeien laten te veel scheten, waardoor ze de aarde opwarmen. Kippen laten kleine scheetjes, dus verorber ik beter een stuk pluimvee, schijnt het. Iedereen schijnt het goed te menen met mij door mij allerlei dingen te verbieden.”

Toen ik deze morgen 'Buren sturen politie af op huilende peuter' las in de krant, moest ik aan de oude baas denken. Inderdaad zijn er zoveel regeltjes en zoveel onverdraagzaamheid dat we er onderhand in verzuipen.

Iedereen schijnt overal last van te hebben. Als het geen huilende peuter is, dan zal het wel een rokende medemens zijn. Is het geen van die twee dan is het ongetwijfeld het mens aan de kassa dat in haar beurs aan het rommelen is met muntjes en de rij ophoudt.

De verzuring slaat keihard toe. Alsook het extremisme. Want hoe meer regeltjes, hoe meer controle. Als die controle dan ook nog eens van de gewone mens op straat komt die bij het minste moord en brand schreeuwt en daarop de politie op u afstuurt, dan houd ik mijn hart vast.

Als Sarah Palin haar politieke tegenstanders op een mapje plaatst als doelwitten die uitgeschakeld moeten worden, dan houd ik nog meer mijn hart vast. Wat als zo iemand ooit aan de macht komt en haar regeltjes in de praktijk brengt?

Die onverdraagzaamheid en dat onbegrip leiden tot politici die geen regering kunnen vormen. Verwondert u dat?

Tom Lievens

LEES OOK
Redactie Apache / 22-09-2010

Men meent het goed te moeten menen

Reeds vele jaren geleden is Gentenaar Tom Lievens naar Barcelona verkast. Van op zijn berg, waar hij woont met vrouw en kind, overschouwt hij de mediterrane wereldstad. Elke…
Tom Lievens