Zuid-Soedan spreekt zich uit over onafhankelijkheid

2

De Zuid-Soedanezen hebben nog tot 15 januari de tijd om hun stem uit te brengen in een referendum over de toekomst van het land. Gaat Zuid-Soedan zijn eigen weg, of sticht het een nieuw land? MO.be had alvast een gesprek met de vertegenwoordigers van Soedan en Zuid-Soedan in Brussel.

De United Nations Mission in Sudan (UNMIS) levert het materiaal voor de stembusslag in Tali Payam, Zuid-Soedan (Foto UN Photo/Tim McKulka)

De United Nations Mission in Sudan (UNMIS) levert het materiaal voor de stembusslag in Tali Payam, Zuid-Soedan (Foto UN Photo/Tim McKulka)

“Er zullen maar enkele leiders voordeel halen uit een splitsing. Vooral de dominerende Dinka stam en zij die uit Amerika, Australië of Europa zijn gekomen, speciaal om leiders te zijn in een nieuw land”, is de overtuiging van Mahdi Elfatih, woordvoerder van de Soedanese ambassade in Brussel.

Maar de Zuid-Soedanezen zien het anders. “We hebben genoeg geleden”, legt Dr. Francis Nazario uit. Hij is hoofd van de vertegenwoordiging van Zuid-Soedan in Brussel. “45 jaar oorlog en we hebben meer dan 2 miljoen mensen verloren. Onze mensen hebben met hun bloed betaald voor hun vrijheid. De manier waarop de verschillende overheden in Khartoem het conflict hebben gemanipuleerd, heeft ons de indruk gegeven dat zij niet met ons in een land willen zijn.”

Inzet

In een gesprek met MO.be leggen de twee Soedanezen de inzet van de verkiezingen uit en geven ze aan hoe het na het referendum verder moet. De Zuid-Soedanezen hebben het moeilijk met de sharia-wetgeving, het gewicht van de moslims op het bestuur en de aantasting van hun vrijheden. Daarnaast voelt het zuiden zich ook economisch tekortgedaan. Als de meerderheid een eigen land wil, dan zal Zuid-Soedan binnen het half jaar – op 9 juli 2011 – onafhankelijk zijn.

Logo MO.be
Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid