

"Er zullen maar enkele leiders voordeel halen uit een splitsing. Vooral de dominerende Dinka stam en zij die uit Amerika, Australië of Europa zijn gekomen, speciaal om leiders te zijn in een nieuw land", is de overtuiging van Mahdi Elfatih, woordvoerder van de Soedanese ambassade in Brussel.
Maar de Zuid-Soedanezen zien het anders. "We hebben genoeg geleden", legt Dr. Francis Nazario uit. Hij is hoofd van de vertegenwoordiging van Zuid-Soedan in Brussel. "45 jaar oorlog en we hebben meer dan 2 miljoen mensen verloren. Onze mensen hebben met hun bloed betaald voor hun vrijheid. De manier waarop de verschillende overheden in Khartoem het conflict hebben gemanipuleerd, heeft ons de indruk gegeven dat zij niet met ons in een land willen zijn."
Inzet
In een gesprek met MO.be leggen de twee Soedanezen de inzet van de verkiezingen uit en geven ze aan hoe het na het referendum verder moet. De Zuid-Soedanezen hebben het moeilijk met de sharia-wetgeving, het gewicht van de moslims op het bestuur en de aantasting van hun vrijheden. Daarnaast voelt het zuiden zich ook economisch tekortgedaan. Als de meerderheid een eigen land wil, dan zal Zuid-Soedan binnen het half jaar - op 9 juli 2011 - onafhankelijk zijn.