Heksenjacht

5 januari 2011 Tom Lievens
Tom Lievens
Tom Lievens.

Op 1 januari was er nog een gedoogbeleid. Vanaf 2 januari was het echt afgelopen met roken op café en restaurant, in discotheken, parken waar een schommel staat en in de buurt van klinieken en scholen.

Alhier gaat men dus zover dat men zelfs in open lucht niet meer mag roken. Speelpleintjes en de buurten van klinieken en scholen zijn verboden terrein. Het grappige aan de wetgeving is dat er niet eens een afstand bepaald is. De 250 inspecteurs die vanaf heden in Catalonië rondhossen om boetes en sancties uit te delen mogen dat zelf beslissen. Het hangt af van de situatie waar de gebouwen zich bevinden. Ik hoop dat alle inspecteurs met het correcte been uit bed stappen.

De boetes voor de rokende medemens beginnen vanaf 30 euro en kunnen in extreme gevallen oplopen tot 600.000 euro. Wat moet ik mij voorstellen bij een extreem geval? Iemand die zes Cubaanse sigaren in zijn mond propt, er het vuur injaagt en gaat roken naast een schommel? Mocht iemand die boete ten deel vallen, mag hij nog in zijn handen klappen. “U bent geruïneerd voor de rest van uw leven, maar kanker van het roken zult u in ieder geval niet krijgen.”
 Nog een hele mooie is dat de regering er speciaal een webstek heeft voor laten maken opdat u anoniem kunt klikken wie die wet overtreedt. De minister van Milieu kondigt dat fier aan op de nationale televisie en en spoort de bevolking aan daar vooral gebruik van te maken. Sta mij toe even te huiveren.

De regering heeft speciaal een webstek laten maken opdat u anoniem kunt klikken wie de rookwet overtreedt

Om te vermijden dat de niet-roker mij allerlei informatie gaat verschaffen over hoe ongezond die bezigheid wel is, zal ik ze zelf op een rijtje zetten. Dan kunnen we dat tema ook als afgehandeld beschouwen.

Roken is ongezond. Roken daar krijg ik ongetwijfeld kanker van. Roken kost de staat geld. Alhoewel ik dat laatste niet bewezen acht. Maar goed, u krijgt hem van mij cadeau. Roken stinkt.

Tot zover de praktische kant van het fenomeen roken.
Voelt u zich als individu niet verschrikkelijk gepakt? Ook u, niet-roker? Hebben vijftien jaar aanzwellend gekakel over hoe vervelend dat alles is er niet voor gezorgd dat er een hersenspoeling heeft plaatsgevonden? Ik kan mij niet herinneren dat er een aantal jaren geleden zoveel ongenoegen bestond over roken. Het woord samenleving wordt te pas en te onpas gebruikt. In dit geval te onpas. Een redelijke wetgeving over waar men al een sigaretje kan opsteken en waar niet ware ruim voldoende geweest. Dat is wat ik begrijp onder samen leven. Nu is het verworden tot een heksenjacht waarbij een roker beschouwd wordt als een misdadiger. Herinner u de zeshonderdduizend euro (!) boete.

Men kan mij van veel beschuldigen, maar niet dat ik een misdadiger ben.

Tom Lievens

LEES OOK
Tom Lievens / 28-07-2011

Ocharme

Het Vlaams Belang voelt zich na het drama in Noorwegen geviseerd en voelt zich daar niet zo lekker bij. Ze proberen zoveel mogelijk afstand te nemen van de blonde Noor Anders…
fdewinter
Tom Lievens / 07-07-2011

Klikkerdeklikkerdeklik

“Verklik je rokende medemens”, vraagt de FOD Volksgezondheid aan cafébezoekers. “Compleet absurd,” is het antwoord van columnist Tom Lievens, en hij doet er nog een schepje…
De kliklijn voor rokende cafébezoekers: een nuttige of eerder stalinistische maatregel? (Foto Marco Raaphorst)
Tom Lievens / 15-06-2011

De gifbeker

Euthanasie blijft een heikel thema, stelt columnist Tom Lievens vast. 'Het trieste van deze problematiek is dat diegene die de lange, meestal pijnlijke weg, verkiest, zonder meer…
De dood van Hugo Claus, hier geportretteerd door Stephan Vanfleteren, toonde dat er bij euthanasie twee fanatieke kampen zijn. (Foto Bart Van Damme)