Dertien miljoen, zevenhonderd en zevenduizend euro

29 december 2010 Tom Lievens
Tom Lievens
Tom Lievens.

Het moet mij van het hart. Ik kan niet anders. Koningsgezinden haken nu beter af. Wat volgt is niet geschikt voor gevoelige royalisten.

Dertien miljoen, zevenhonderd en zevenduizend euro is wat het koningshuis op zijn zichtrekening gestort zal krijgen per 1 januari. Het kan ook 2 januari worden. De datum hangt af van de snelheid waarmee de banken werken. Voor diegenen die nostalgie hebben naar de Belgische frank, het gaat hier over meer dan een half miljard, om precies te zijn 552.9390.09,3 Belgische franken.

De Wilhelm Tell minnende Fabiola krijgt voor bewezen diensten 1,462 miljoen in haar knokige vingers geschoven. Een kleine 59 miljoen Belgische franken. Vanaf hier stop ik met de exacte bedragen uit te rekenen, want ik krijg lachbuien die mij verhinderen om deze column tot een goed einde te brengen.

De producten van koninklijke voortplantingsdrang Astrid en Laurent krijgen elk ook nog eens 300.000 euro op hun rekening doorgesluisd. Prins Filip moet het stellen met een miljoentje. Nog een geluk voor de belastingbetalende Belg dat Albert zijn koninklijk lid eventjes naast de pot hing en zijn in Londen toevende nazate geen blik waardig gunt. Delphineke kwam uit de verkeerde moeder gefloept. Kan gebeuren.

Die lintjesknippende, handjesdrukkende folklorefiguren hebben dan nog de gore moed om zich af te sluiten van hun onderdanen. Niets zal men te weten komen over wat wij hier uitspoken, redeneren ze. Dokken en zwijgen. Anderhalf miljoen eurootjes voor een plezierjacht waar zijne koninklijke hoogheid zijne majesteitelijke kop even kan laten uitwaaien tussen twee handdrukken door lijken niemand te storen.

Ik heb niets tegen die schertsfiguren. Integendeel. Ze zorgen voor lachwekkende situaties. Maar moet dit middeleeuws theater zoveel geld kosten? Ik heb medelijden met de hardwerkende Belg die netjes zijn belastingen betaalt, daar op het einde van het jaar een tournedos kan van kopen en eventueel nog een mooi cadeautje voor vrouw en kinderen, om twaalf uur gelukkig nieuwjaar wenst aan vrienden en familie en de volgende dag alweer zijn rug mag krommen om de dotatie voor 2012 bij elkaar te arbeiden.

Een gelukkig 2011.

Tom Lievens

LEES OOK
Wendy Kroy / 22-07-2013

De poppenkast

Columniste Wendy Kroy begrijpt de staande ovatie voor koning Filip niet. De enige winnaar wordt N-VA, besluit ze. Ze vreest dat het gejubel over de monarchie de gemeenschappen in…
Wendy uitgelicht