De Standaard neemt het op voor Singles

Tom Cochez
De Standaard over Singles: nieuws of verdoken advertentie
De Standaard over Singles: nieuws of verdoken advertentie

Door Tom Cochez

De Standaard over Singles: nieuws of verdoken advertentie
De Standaard over Singles: nieuws of verdoken advertentie

De Standaard reserveert vandaag de helft van een pagina voor de resultaten van wat ze omschrijft als de ‘Grote Singles Enquête’. Zusterkrant Het Nieuwsblad doet hetzelfde onder de kop ‘De single is niet gelukkig’.

De primeur van de Corelio kranten wekte intussen ook de aandacht van ondermeer Het Laatste Nieuws. ‘Singles zijn niet happy’, klinkt het op de website HLN.be.

In de artikelen vernemen we dat singles helemaal niet zo gelukkig zijn als vaak wordt gedacht. ‘Enquête haalt mythes onderuit’ is dan ook de logische onderkop. Logisch, tenminste voor wie er van uitgaat dat de mythe dat singles gelukkig zouden zijn ook effectief bestaat. Dat laatste deed De Standaard kennelijk tot op het moment dat die krant de resultaten van het onderzoek onder ogen kreeg en zich een hoedje schrok. De resultaten, zo lezen we, “halen het cliché van de happy single zwaar onderuit. Slechts één op de vijf Vlaamse singles is gelukkig en driekwart is op zoek naar een vaste relatie”.

Gelukkig voor al die ongelukkige singles blijkt er Singles te zijn, een bureau dat activiteiten organiseert voor singles. Een datingbureau dus.

In onvervalste promostijl mag Christine Delbeke van Singles vervolgens komen vertellen dat ze verrast is door het resultaat: “Mensen die zich bij ons inschrijven, lijken aan de buitenkant altijd gelukkig. Maar blijkbaar is er een discrepantie tussen hoe ze zich voordoen en hoe ze zich werkelijk voelen. Alleenstaanden willen niet uitstralen dat ze zich niet goed voelen en op zoek zijn.”

Het lijkt niet genoeg herhaald te kunnen worden: gelukkig voor al die ongelukkige singles is er Singles.

Academische saus

In de inleiding van het artikel lezen we dat al die wetenswaardigheden voortvloeien uit "een enquête in samenwerking met de universiteit van Leuven". Dat geeft meteen het gewenste academische cachet aan de ‘Grote  Singles Enquête’: de universiteit heeft er aan meegewerkt, dus het moet wel goed zijn. Verderop in het artikel wordt die samenwerking geduid. Het gaat om een enquête waarvoor het commercieel bureau Singles “de handen in elkaar sloeg met AFC, een adviesorganisatie ondersteund door de KU Leuven”.

In onvervalste promostijl mag Christine Delbeke van Singles komen vertellen dat ze verrast is door het resultaat

Een 'adviesorganisatie ondersteund door de KU Leuven'. Dat klinkt een beetje vaag. Voldoende vaag om aan AFC zelf te vragen hoe de adviesorganisatie precies werkt. Op vraag van bedrijven zetten we projecten op, zegt Thomas Himpe, verantwoordelijk voor de communicatie van AFC. Dat kan van alles zijn, ook enquêtes. Daarbij schakelen we studenten van de KU Leuven in. Net omdat we studenten inschakelen, kunnen we werken aan een heel scherpe prijs. We worden in onze werking ondersteund door de decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Studenten die projecten voor ons uitvoeren, kunnen daarmee zelfs studiepunten voor bepaalde vakken verdienen. De studenten werken zelfstandig aan een project, al zijn er natuurlijk zeer frequent feedbackmomenten met de bedrijven die ons vragen om voor hen een project uit te werken.

Volgens Thomas Himpe geeft het feit dat het nieuws over Singles overal in de pers opduikt aan dat de opdracht zeer geslaagd is. “Het is vanzelfsprekend een goede zaak voor het bedrijf, maar ik wil er wel op wijzen dat het ook om gegevens gaat die het grote publiek echt interesseren.”

Of de singles tevreden zijn met het onderzoek is nog maar de vraag. Het datingbureau Singles is dat alleszins wel. Op de website lezen we onder het kopje ‘reacties en pers’ niet ten onrechte: “Succesformule van Singles heeft ook succes in de pers”.

LEES OOK
Bram Souffreau / 28-10-2009

Misser AFP over Younes neemt kranten bij de neus

AFP berichtte gisterenmiddag dat de kleine Younes in een kanaal in Armentières dood zou zijn teruggevonden. Belga nam het nieuws over en in een mum van tijd stond het bericht…
Younes dood op HLN.be