'Politici liggen niet wakker van Staatsveiligheid'

Redactie Apache
Ludwig Vandenhove stelt weinig interesse voor de Staatsveiligheid vast bij zijn collega-politici (Foto Ludwigvandenhove.be)
Ludwig Vandenhove stelt weinig interesse voor de Staatsveiligheid vast bij zijn collega-politici (Foto Ludwigvandenhove.be)
Ludwig Vandenhove stelt weinig interesse voor de Staatsveiligheid vast bij zijn collega-politici (Foto Ludwigvandenhove.be)
Ludwig Vandenhove stelt weinig interesse voor de Staatsveiligheid vast bij zijn collega-politici. (Foto Ludwigvandenhove.be)

De Staatsveiligheid heeft begin deze week de werking van de geheime dienst aan honderden gemeenteverantwoordelijken uitgelegd. Op het colloquium waren burgemeesters, gemeentesecretarissen, voorzitters en secretarissen van OCMW's, diensthoofden van sociale diensten, de lokale politie, havenbedrijven, integrale veiligheidsambtenaren en diensthoofden burgerlijke stand en bevolking uitgenodigd.

Ze kregen niet enkel te horen hoe de Staatsveiligheid functioneert, maar hoorden ook hoe de gemeente de geheime dienst informatie kan verschaffen. De Staatsveiligheid heeft vooral interesse in onregelmatigheden met identiteitskaarten, spionage en de organisatie van lokale events. Maar ook een persoon die plots van uiterlijk verandert, kan interessant zijn.

Spelregels

Alain Winants, administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, benadrukt dat zijn dienst niet alle roddels wil opslaan en ook geen verklikmaatschappij wil oprichten. Maar hij merkt wel op dat de gemeentediensten een rol kunnen spelen.

Burgemeester Vandenhove begrijpt waarom de Staatsveiligheid naar de gemeenten stapt. Maar hij wil duidelijke spelregels. "Ik wil dat er een beleid wordt uitgestippeld rond de samenwerking tussen de Staatsveiligheid en gemeenten, steden en lokale politiezones. Daarvoor is dit colloquium een goede aanzet. Ik stel voor dit initiatief ook op provinciaal vlak te organiseren. Zo kan je tot werkbare modellen komen, al dan niet via studiedagen of gesloten vergaderingen."

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Eric Corijn / 06-01-2023

Testament van een ‘Militant’

Voormalig kandidaat-voorzitter van sp.a Erik De Bruyn schreef zijn politieke biografie.
Erik De Bruyn
Paul Gebruers / 18-02-2021

Vlaams Belang en N-VA tegen verhoging minimumlonen in Europa

De Europarlementsleden van Vlaams Belang en N-VA stemden tevergeefs tegen een resolutie over een verhoging van de minimumlonen tot boven de armoedegrens.
2231568923_eb8595ded9_o
Geert Van Goethem / 16-12-2020

Waarheen gaat Vooruit?

Vooruit bouwde ooit al eens een massabeweging uit. Kan het lessen trekken uit het verleden?
Vooruit-1869