Keelgat

24 november 2010 Tom Lievens
Tom Lievens
Tom Lievens.

Zondag is het zover, de Catalaanse verkiezingen die ei zo na in het honderd liepen door El Clasico.

Zoals vingers bij een hand horen hoort een goed uitgekiende campagne bij verkiezingen. De jong Catalaanse socialisten lieten een spot maken waarbij een jongedame zodanig opgewonden raakt bij haar verkiezingsdaad dat ze zowaar een orgasme lijkt te krijgen. 'Kiezen is een genot', is de leuze.

Kiezen is in deze contreien een recht, geen plicht. Dus moet de kiezer niet alleen warm gemaakt worden om partij te kiezen, maar ook nog eens om zich naar dat kieshok te begeven. Zonder dat er gewag gemaakt wordt van een politiek programma wordt de aandacht wel getrokken. Een slimme zet. Wie leest de programma's van de verschillende partijen? Omzeggens niemand. De informatie wordt uit nieuwsflarden of een reportage gehaald. De boodschap is de aandacht trekken.

Zoals tenen bij een voet horen, hoort kritiek spuien op de tegenpartij bij verkiezingscampagnes. Dat klaarkomen schoot bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat. Zelfs de socialisten maanden hun jonge veulens aan het toch maar wat rustiger aan te doen.

Ik ga hier geen ellenlange opsomming maken van de geleverde commentaren, maar eentje wil ik met plezier met u delen. Namelijk het commentaar van de rechtse kandidate Alicia Sanchez Camacho (Partido Popular): "Deze spot is een aanval op de waardigheid van de vrouw."

Deze dame is zo waardig dat ze een videospelletje liet maken waar zij opgevoerd wordt als Alicia Croft, een paradie op Lara Croft. Het doel van het videospel is met Alicia Croft als heldin zoveel mogelijk illegale immigranten en pro-onafhankelijke Catalanen om zeep te helpen. Op de video is te zien hoe balonnen met de Catalaanse vlag aan flarden worden geschoten en zwarte figuurtjes beschoten worden. Hali, halo de jagers!

 

Dat schoot nog veel meer mensen in het verkeerde keelgat, en snel-snel werd het spel aangepast. Nu kan men illegale maffia's naar de andere wereld helpen. De officiële uitleg was dat het bedrijf dat het videospel gemaakt heeft de boodschap niet begrepen had.

Gisteren stond er op Apache een soortgelijk verhaal te lezen over politiekers die alweer verkeerd begrepen waren in hun goedgemeende bedoelingen.

Men verslijt ons voor dom, en dat schiet bij mij in het verkeerde keelgat.

Tom Lievens

 
LEES OOK
Bert Verhoye / 22-05-2019

Koro 22 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 15-05-2019

Koro 15 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye
Bert Verhoye / 06-05-2019

Koro 6 mei 2019

Het rubriekje van Bert Verhoye waarin onze hysterische wereld geconfronteerd wordt met problemen, die geen problemen zijn.
Bert Verhoye