'Cybercriminaliteit geen prioriteit voor federale overheid'

Redactie Apache
MO.be interviewt drie experts over cybercriminaliteit (Beeldmontage MO.be)
MO.be interviewt drie experts over cybercriminaliteit (Beeldmontage MO.be)
MO.be interviewt drie experts over cybercriminaliteit (Beeldmontage MO.be)
MO.be interviewt drie experts over cybercriminaliteit (Beeldmontage MO.be)

Begin dit jaar heeft minister voor ICT en telecommunicatie, Vincent Van Quickenborne, het Computer Emergency Response Team (CERT) opgericht. Maar Maertens is niet onder de indruk van het werk van de zogenaamde Belgische 'internetbrandweer'. Ook de inzet van extra personeel bij de militaire inlichtingendienst ADIV en de Staatsveiligheid is ontoereikend.

Het ontbreekt ook aan visie. "De vier specialisten bij de militaire inlichtingendienst ADIV zijn een goed begin, maar het mag nu niet stilvallen", zegt Maertens. "De volgende stap moet zijn: een nationale strategie en visie ontwikkelen. Anders is het een slag in het water. Er moet ook een keuze gemaakt worden: welke detectie- en responsieve mechanismen en organisaties wil je inrichten op nationaal niveau? Hoe kunnen we de private en publieke initiatieven verzoenen? Hoe planten we ons in in een internationaal juridisch kader?"

Heel wat strategische vragen moeten dus nog beantwoord, maar dat niet enkel. Maertens plukt een voorbeeld uit de voorlichtingssector om aan te geven waar het schort: "In Dubai zag ik posters in het straatbeeld die de burger bewust maken van het risico van kwijtgespeelde usb-sticks. In België zie ik enkel maar posters over het promoten van handenvrij bellen".

Filip Maertens: 'We spreken niet meer over een individuele hacker, maar over georganiseerde misdaad. Het zijn dezelfde organisaties die zich bezighouden met wapen-, drugs- en mensenhandel'

De veiligheidsexpert komt opnieuw tot dezelfde conclusie: "Binnen een gezamenlijk overlegorgaan moet een visie op nationaal niveau ontwikkeld worden, zowel voor defensie, privébedrijven als overheidsdiensten".

Wekelijks ernstige cybercrime

Nochtans is cybercrime ook in België een groot probleem, blijkt uit het dossier van MO.be. De internetbrandweer CERT stelt maandelijks honderd à tweehonderd meldingen van cybercrime vast. Maertens wordt op wekelijkse basis geconfronteerd met meerdere, ernstige gevallen van cybercriminaliteit. Volgens de Federal Computer Crime Unit van de federale politie zorgde internetfraude in 2009 voor een schade van 68 miljoen euro.

De cybercriminelen zijn overigens geen doetjes. "We spreken niet meer over een individuele hacker, maar over georganiseerde misdaad", zegt Maertens. "Het zijn dezelfde organisaties die zich bezighouden met wapen-, drugs- en mensenhandel, die nu ook een cel cybercriminaliteit omvatten, met diensten als Crime-As-A-Service, Rent-a-Botnet en Custom Malware Development."

Lees de twee interviews (Peter Maertens en CERT-beheerder Jan Torreele) op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Bram Souffreau / 06-08-2013

MO.be: de NSA-files

Partner MO* gaat dieper in op de onthullingen van Edward Snowden over de NSA. Ze analyseren vooral wat dit betekent voor België en Europa?
NSA_parody_0
Bram Souffreau / 19-09-2011

PKK verzuurt relatie tussen België en Turkije

Documenten op Wikileaks documenteren de moeilijke relatie. De Koerdische zender Roj TV staat daarbij centraal.
apache
Bram Souffreau / 01-07-2011

Staatsveiligheid: 'Wij luisterden af tijdens Koude Oorlog'

De Belgische Staatsveiligheid gebruikte in de Koude Oorlog al afluistertechnieken, geeft een vroegere topman van de geheime dienst aan MO.be toe. De bijzondere inlichtingstechniek…
Tijdens de Koude Oorlog gebruikte de Staatsveiligheid al afluistertechnieken. (Foto Veiligheid van de Staat)