El Clásico op maandag

17 november 2010 Tom Lievens
De sterren van Barcelona nemen het straks op tegen Real Madrid (Foto Tetegil)
De sterren van Barcelona nemen het straks op tegen Real Madrid (Foto Tetegil)

Nog iets minder dan twee weken en de titanen van het Spaanse voetbal staan tegenover elkaar. Barcelona ontvangt Real Madrid alhier ter stede. Dat voetbal hier een grote impact heeft, hoeft geen betoog. Maar dat die impact danig groot is dat er zelfs in het Catalaanse parlement over gedebatteerd wordt, wist u waarschijnlijk niet.

Een paar maanden geleden moest de uittredende regering beslissen wanneer de Catalaanse parlementsverkiezingen zouden gehouden worden. Het weekeinde waarin de paus zijn opwachting zou maken, kwam in aanmerking maar dat zou de opkomst misschien geen goed doen. De paus vragen om de zondagsmis op maandag te houden was geen optie.

De volgende optie was, God mag weten waarom, geen week eerder of later maar zondag 28 november. Men raadpleegde de kalender en zag niet meteen een probleem. Tot men ook de voetbalkalender ter hand nam: Barça – Real Madrid! No way José!

Zoals men de paus niet kon vragen om op maandag te komen, kon men evenmin de verkiezingen verplaatsen van zondag naar maandag. Dus 28 november zou het worden. Toch heeft een regering altijd wel een paar kaarten achter de hand die ze op het gepaste moment kan tevoorschijn toveren. Er werd gelobbyd bij MediaPro Canal Plus om die voetbalmatch misschien op een ander moment te laten doorgaan. Aangezien Media Pro de uitzendrechten heeft, hebben ze heel wat in de pap te brokken als het over de wedstrijdkalender gaat. Afgelopen zaterdag was de kogel door de kerk. Dé clash zal doorgaan op maandag 29 november om 21h00.

Politiek Catalonië kan naar het voetbal om aldaar te schitteren als sympathieke medemens en een paar minuten present te zijn op het scherm.

En ik die dacht dat politiek Catalonië haar energie spendeerde aan oplossingen zoeken voor de crisis die hier nog dagelijks keihard toeslaat. Het kan verkeren.

Tom Lievens

LEES OOK
Anton Jäger / 14-01-2021

Zwermen zonder korf: het trumpisme na Trump

Achter het trumpisme zit geen geordende organisatie. Dat dergelijke vloeibare vorm van autoritarisme mooi meeloopt met de hedendaagse economie, is geen verrassing.
US-POLITICS-ELECTION-TRUMP
Thomas Falk / 02-11-2020

Beleidsfalen is symptoom van systeemfouten pre-corona

België is het zwaarst getroffen land in Europa. Hoe kon het zover komen? Daarvoor moeten we kijken naar de systeemfouten die er al waren pre-corona.
POLITICS CONSULTATION COMMITTEE
Anton Jäger / 07-10-2020

De eindstrijd van de verzuiling

Het woord ‘kartelcoalitie’ lijkt pijnlijk accuraat voor de nieuwe regering: een laatste run voordat de regeringspartijen gezamenlijk tot Vlaamse Vijfsterrenbewegingen vervellen,…
GENT UNIVERSITY LECTURE ROUSSEAU LACHAERT COENS