Staatsveiligheid lonkt naar gemeentebesturen

Redactie Apache
Alain Winants, grote baas van de Staatsveiligheid (Foto Kristof Clerix, MO.be)
Alain Winants, grote baas van de Staatsveiligheid (Foto Kristof Clerix, MO.be)
Alain Winants, grote baas van de Staatsveiligheid (Foto Kristof Clerix, MO.be)
Alain Winants, grote baas van de Staatsveiligheid (Foto Kristof Clerix, MO.be)

De Staatsveiligheid stelt zichzelf tijdens een colloquium van de uitgeverij Politeia op 3 en 6 december aan alle gemeentebesturen voor. Naast extra informatie over de opdrachten van de Veiligheid van de Staat en achtergrond over een aantal expertisemateries, zal de juridische dienst van de Staatsveiligheid ook uitleggen hoe gemeentebesturen met de geheime dienst in contact kunnen treden.

Naar eigen zeggen is de Staatsveiligheid niet op zoek naar nieuwe informanten. "Ik denk trouwens niet dat burgemeesters daar kandidaat voor zijn", laat Robin Libert, hoofd Analyse van de Staatsveiligheid, zich ontvallen. Maar de dienst wil de gemeentebesturen wel diets maken wat nietszeggende en wat bruikbare tips zijn.

Radicalisme

"Het radicalisme is daar de ideale materie voor. Het plan-Radicalisme van de federale overheid maakt dat wij zeer veel contact hebben met de lokale politie. We sensibiliseren mensen op het terrein over de uiterlijke kenmerken van iemand die aan het radicaliseren is", geeft Libert als voorbeeld in een gesprek met MO.be.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van 180 jaar Staatsveiligheid dat de geheime dienst zo direct en masse contact zoekt met lokale besturen.

Lees het volledige artikel op de website van onze partner MO.be.
LEES OOK
Bram Souffreau / 01-07-2011

Staatsveiligheid: 'Wij luisterden af tijdens Koude Oorlog'

De Belgische Staatsveiligheid gebruikte in de Koude Oorlog al afluistertechnieken, geeft een vroegere topman van de geheime dienst aan MO.be toe. De bijzondere inlichtingstechniek…
Tijdens de Koude Oorlog gebruikte de Staatsveiligheid al afluistertechnieken. (Foto Veiligheid van de Staat)
Redactie Apache / 08-12-2010

'Politici liggen niet wakker van Staatsveiligheid'

Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden, vindt dat politici meer interesse moeten hebben in de Staatsveiligheid. De geheime dienst heeft deze week aan de gemeenten…
Ludwig Vandenhove stelt weinig interesse voor de Staatsveiligheid vast bij zijn collega-politici (Foto Ludwigvandenhove.be)
Redactie Apache / 18-11-2010

Rijksarchief laat oog vallen op archief Staatsveiligheid

Het Rijksarchief wil een deel van het archief van de Staatsveiligheid ontsluiten, maar de geheime dienst ziet dat niet zitten. Het voert diverse argumenten aan om de zware…
In de archiefruimtes van Defensie (Foto Defensie, via MO.be)