Onpartijdige rechter

0

Reeds vele jaren geleden is Gentenaar Tom Lievens naar Barcelona verkast. Van op zijn berg, waar hij woont met vrouw en kind, overschouwt hij de mediterrane wereldstad. Elke woensdag schrijft hij een column voor Apache.

Tom Lievens.

Ik heb vele hobby’s. Weinigen voer ik met passie uit, maar toch heb ik ze. Eén daarvan is kerken binnenwandelen. Nochtans ben ik agnost, geen flauw gedacht of de herders der religies ons nu verschrikkelijk bij ons pietje hebben of niet. Mij zul je nooit betrappen op discussies voor of tegen. Kerken dus.

Onlangs wandelde ik zo een exemplaar binnen. De rust en de koelte zijn altijd een verademing. Ook de geur van wierook kan mij bekoren. Ik ging in een zijbeuk zitten. De prevelende, in het zwart gehulde oude weduwen zaten op de voorste banken hun liefde voor God te bevestigen. Hier lopen nog veel van die oude besjes rond. Plots viel mijn oog op een paar jonge snaken die samen met moeder en vader hun aflaten kwamen betalen. Eén van die snaken droeg een T-shirt van FC Barcelona, de andere eentje van RCD Espanyol. Twee voetbalploegen van dezelfde stad. Meteen vroeg ik me af of ze zaten te bidden opdat hun team zou winnen. Met die gedachte begon ik te spelen. Zeg nu zelf, wat zou God, mocht hij bestaan, nu moeten aanvangen met dergelijke gebeden? Zou die dan een speciale raad bijeen roepen om informatie in te winnen over dit onderwerp. Ach, neen. Onmogelijk, Hij is alwetend. Zou hij dan een muntje opgooien als onpartijdige rechter? Ook niet, voor zover mij verteld is, beschikt men daar alleen over wolken, engeltjes, ontelbare blikken rijstpap en gouden lepeltjes, maar geen geld.
Als u het mij vraagt trekt die ganse God zich daar geen zak van aan.


De volgende keer zal ik u vertellen over die keer toen ik in de Sint-Pietersbasiliek te Rome een Russische en Amerikaanse soldaat gebedjes zag prevelen opdat zij de strijd zouden mogen winnen. Wat zou God daar mee aangevangen hebben?

Tom Lievens

www.tomlievens.be

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid