Onpartijdige rechter

3 november 2010 Tom Lievens
Tom Lievens
Tom Lievens.

Ik heb vele hobby's. Weinigen voer ik met passie uit, maar toch heb ik ze. Eén daarvan is kerken binnenwandelen. Nochtans ben ik agnost, geen flauw gedacht of de herders der religies ons nu verschrikkelijk bij ons pietje hebben of niet. Mij zul je nooit betrappen op discussies voor of tegen. Kerken dus.

Onlangs wandelde ik zo een exemplaar binnen. De rust en de koelte zijn altijd een verademing. Ook de geur van wierook kan mij bekoren. Ik ging in een zijbeuk zitten. De prevelende, in het zwart gehulde oude weduwen zaten op de voorste banken hun liefde voor God te bevestigen. Hier lopen nog veel van die oude besjes rond. Plots viel mijn oog op een paar jonge snaken die samen met moeder en vader hun aflaten kwamen betalen. Eén van die snaken droeg een T-shirt van FC Barcelona, de andere eentje van RCD Espanyol. Twee voetbalploegen van dezelfde stad. Meteen vroeg ik me af of ze zaten te bidden opdat hun team zou winnen. Met die gedachte begon ik te spelen. Zeg nu zelf, wat zou God, mocht hij bestaan, nu moeten aanvangen met dergelijke gebeden? Zou die dan een speciale raad bijeen roepen om informatie in te winnen over dit onderwerp. Ach, neen. Onmogelijk, Hij is alwetend. Zou hij dan een muntje opgooien als onpartijdige rechter? Ook niet, voor zover mij verteld is, beschikt men daar alleen over wolken, engeltjes, ontelbare blikken rijstpap en gouden lepeltjes, maar geen geld.

Als u het mij vraagt trekt die ganse God zich daar geen zak van aan.


De volgende keer zal ik u vertellen over die keer toen ik in de Sint-Pietersbasiliek te Rome een Russische en Amerikaanse soldaat gebedjes zag prevelen opdat zij de strijd zouden mogen winnen. Wat zou God daar mee aangevangen hebben?

Tom Lievens

www.tomlievens.be

LEES OOK
Bert Moerman / 16-07-2021

Een vorm van vooruitgang

'Niets is ooit zo slecht dat het voor niets goed is.'
bert moerman
Nadia Nsayi / 30-06-2021

Spijt is niet genoeg

België moet samenwerken met Congolese leiders die hun land willen opbouwen.
de croo in congo
Anton Jäger / 04-06-2021

De Coningskwestie

Wat vertelt de online steun van duizenden Vlamingen over het Vlaanderen van vandaag en gisteren? 
BRUSSELS BOIS DE LA CAMBRE LA BOUM THREE