Reeks 'Islam en democratie in Indonesië'

Bram Souffreau
apache

Van Bruwaene vertrekt vanuit de vaststelling dat Indonesië 210 miljoen praktiserende moslims telt en dat het land tot de grootste democratieën ter wereld hoort. "Die twee in het oog springende feiten lijken elkaar tegen te spreken. Kunnen islam en vrijheid van meningsuiting hand in hand gaan?", vraagt hij zich af.

Hij belooft het onderwerp in een tiendelige reeks uit te spitten. "Ik ga na hoe de bewoners van dit uitgestrekte Zuid-Oost-Aziatische land democratische en islamitische waarden verenigen", legt hij uit. Hij trekt daarvoor door Indonesië en zoekt vooral de huidige en vroegere broeihaarden van onrust en conflict op. Van Bruwaene zal onder andere naar Aceh op Sumatra reizen, naar Jakarta, Bekasi en Yogyakarta op Java, Kuta op Bali, Ambon in Centraal-Maluku en Atambua in West-Timor.

Van Bruwaene gaat ook luisteren naar Indonesische intellectuelen, de plaatselijke beroemdheden en spirituele leiders. Op zijn shortlist staan onder meer Zannuba Ariffah Chafsoh Rahman Wahid, de islamitische activiste en dochter van oud-president Abdurrahman Wahid, sekssymbool Julia Perez, islamgeleerde Ulil Abshar-Abdalla, Bali-gouverneur Made Mangku Pastika en de schrijver Alpha Amirrachman.

Stefaan Van Bruwaene: 'Mijn artikelenreeks houdt onze samenleving een spiegel voor'

Natuurlijk houdt Van Bruwaene ook de binnenlandse media in de gaten en werkt hij zich in in de politieke en sociale geschiedenis van de Indonesische republiek.

Globalisering

"Met mijn blogposts wil ik de concrete impact van globalisering op een traditionele islamitische samenleving tonen, en hoe die zich aanpast aan een snel evoluerende wereld", geeft Van Bruwaene aan. "Bovendien houdt het onze samenleving een spiegel voor. Een grondige analyse van een maatschappelijke situatie die de onze weerspiegelt – een democratisch land met een moslimmeerderheid en een christelijke minderheid – biedt een unieke kans om nieuwsgierige lezers een inkijk te geven in de hedendaagse denkwereld van moslims."

Van Bruwaene vindt dat we nood hebben aan meer informatie zodat we op een redelijke manier met moslims in debat kunnen treden.

Fonds Pascal Decroos

Van Bruwaene woont en werkt al ruim vier jaar in Indonesië. Hij spreekt de lokale taal, kent de cultuur en helpt buitenlandse correspondenten. Hij is, zo zegt hij zelf, gepassioneerd door de Indonesische cultuur. Voor het project bij Apache diende hij overigens met succes een dossier in bij het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Zijn eerste artikel staat vandaag online en vormt een algemene inleiding op het thema. Iedere veertien dagen zal hij een nieuw stuk op Apache posten.

LEES OOK
Redactie Apache / 13-04-2021

Franse nieuwssite Mediapart blijft journalistieke bakens verzetten

Mediapart zette de voorbije jaren kwaliteits- en onderzoeksjournalistiek opnieuw op de kaart. Leden van Apache zullen vanaf nu geregeld (vertaalde) bijdragen van Mediapart kunnen…
plenel
Jan Walraven / 26-03-2021

Europese organisaties vragen actie tegen juridische intimidatie van kritische stemmen

Meer dan honderd organisaties roepen de Raad van Europa op om op te treden tegen de groeiende dreiging van rechtszaken tegen kritische berichtgeving en opinies.
Press-freedom
Tom Cochez / 21-12-2020

Openbaar ministerie vraagt vrijspraak voor Fornuisfilmpje

Het openbaar ministerie vraagt de vrijspraak van hoofdredacteur Karl van den Broeck en journalist Stef Arends naar aanleiding van de klacht die lobbyist Erik Van der Paal indiende…
Screen Shot 2017-11-17 at 16.30.15